Σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου του 1938 λαμβάνει χώρα το πραξικόπημα του Αυστριακού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο θα οδηγήσει στο Άνσλους, την προσάρτηση δηλαδή της Αυστρίας από τη ναζιστική Γερμανία.
Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διάλυση της Αυστρο-ουγγρικής Αυτοκρατορίας αρκετοί Αυστριακοί πολίτες πίστευαν ότι η χώρα τους θα έπρεπε να ενωθεί με τη Γερμανία.Το μεγάλο εμπόδιο στους πόθους αυτούς ήταν η Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία επέβαλε την ανεξαρτησία της Αυστρίας, αντανακλώντας τους φόβους των αγγλογάλλων νικητών του Πρώτου Παγκοσμίου για μια επανισχυροποίηση της Γερμανίας.
Παρ’ ό,τι ο Χίτλερ δήλωνε το 1935 ότι “η Γερμανία ούτε προτίθεται ούτε επιθυμεί να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αυστρίας, να προσαρτήσει την Αυστρία ή να προκαλέσει την προσάρτησή της”, ναζί πράκτορες σε συνεργασία με αυστριακούς φασίστες είχαν δολοφονήσει τον Καγκελάριο της Αυστρίας τον προηγούμενο χρόνο. Η δολοφονία αυτή αποτελούσε την πρώτη πράξη του πραξικοπήματος που σχεδίαζε να κάνει στην Αυστρία το φασιστικό κόμμα προκειμένου στην συνέχεια να συνενώσει την Αυστρία με τη Γερμανία. Τα σχέδια του Χίτλερ θα περίμεναν ακόμη τέσσερα χρόνια για την πραγματοποίηση τους, καθώς το 1934 ο Μουσολίνι, ο οποίος ήταν αντίθετος με την προσάρτηση της Αυστρίας από τη Γερμανία έστειλε στρατό στα ιταλο-αυστριακά σύνορα μετά τη δολοφονία του Καγκελαρίου, προσπαθώντας να προλάβει τις εξελίξεις.
Το 1938 όμως τα πράγματα είχαν αλλάξει. Η Ιταλία δεν υποστήριζε πλέον τόσο θερμά την αυστριακή ανεξαρτησία, ενώ ο νέος Καγκελάριος της Αυστρίας, Κουρτ Φον Σούσνιγκ, υποτίμησε την άνοδο της επιρροής του υποβοηθούμενου από τους γερμανούς ναζί Αυστριακού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, υπολογίζοντας λανθασμένα και στην υποστήριξη της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Όταν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο ήταν αργά.
Τον Ιανουάριο του 1938 ο αυστριακός Καγκελάριος θέτει τους εθνικοσοσιαλιστές εκτός νόμου και η αστυνομία εισβάλει στα γραφεία τους. Στις 12 Φεβρουαρίου όμως ο Χίτλερ απειλεί τον Καγκελάριο της Αυστρίας με στρατιωτική επέμβαση αν δεν επιτρέψει τη λειτουργία του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και δεν απελευθερώσει τα φυλακισμένα μέλη του.
Ο Σούσνιγκ προκειμένου να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της Αυστρίας προκήρυξε δημοψήφισμα για τις 13 Μαρτίου. Η Γερμανία αντέδρασε άμεσα. Ο Χίτλερ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί υπό το καθεστώς του φόβου, ενώ ο Γκέμπελς εξέδωσε δελτία τύπου τα οποία περιέγραφαν δήθεν ταραχές στην Αυστρία και εκκλήσεις αυστριακών πολιτών για την επέμβαση του γερμανικού στρατού προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη, τα οποία διαψέυστηκαν από την αυστριακή πλευρά.
Στις 11 Μαρτίου ο Χίτλερ απέστειλε τελεσίγραφο στον Σούσνιγκ ζητώντας την παράδοση της εξουσίας στους εθνικοσοσιαλιστές, απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση της Γερμανίας. Το ίδιο βράδυ ο Σούσνιγκ παραιτείται από Καγκελάριος, ενώ οι αυστριακοί εθνικοσοσιαλιστές καταλαμβάνουν την εξουσία με πραξικόπημα. Την επόμενη μέρα η 8η στρατιά της Βέρμαχτ περνούσε τα γερμανο-αυστριακά σύνορα, για να συναντήσει ενθουσιώδη υποδοχή από τους αυστριακούς. Η Αυστρία θα αποτελούσε επαρχία του Γ’ Ράιχ μέχρι τις 27 Απριλίου του 1945, οπότε και η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας κήρυξε την προσάρτηση άκυρη και άνευ ισχύος, μετά την κατάρρευση της Γερμανίας.
Το 1425 πΧ πεθαίνει ο αιγύπτιος φαραώ Τουθμώσης ο Τρίτος.
Το 222 δολοφονείται από τους Πραιτωριανούς ο ρωμαίος αυτοκράτορας Ηλιογάβαλος και η μητέρα του.
Το 1544 γεννιέται ο ιταλός ποιητής Τορκουάτο Τάσσο.
Το 1921 γεννιέται ο αργεντίνος συνθέτης και ανανεωτής του τάνγκο Άστορ Πιατσόλα.
Το 1922 γεννιέται ο οικονομολόγος, φιλόσοφος και ψυχαναλυτής Κορνήλιος Καστοριάδης.
Το 1931 φεύγει από τη ζωή ο γερμανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος του κινηματογράφου Φ.Β.
Μουρνάου.
Το 1955 γεννιέται η γερμανίδα τραγουδίστρια Νίνα Χάγκεν, ενώ την ίδια μέρα φεύγει από τη ζωή ο σκοτζέζος νομπελίστας βιολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε μαζί με τη σύζυγο του Αμαλία την πενικιλίνη.
Το 1978 φεύγει από τη ζωή η ηθοποιός και τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο.
Το 1984 πεθαίνει ο τραγουδιστής και συνθέτης του ρεμπέτικου Κώστας Ρούκουνας.
Το 2006 βρίσκεται νεκρός στο κελί του ο φυλακισμένος για εγκλήματα πολέμου πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας,Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.