Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Στις 13 Φεβρουαρίου του 1945 ξεκινάει η αεροπορική επιδρομή των Συμμάχων εναντίον της Δρέσδης. Η επιδρομή ήταν μέρος του σχεδίου της συμμαχικής διοίκησης να χρησιμοποιηθεί η από άερος υπεροχή των συμμαχικών δυνάμεων προκειμένου να δωθεί η χαριστική βολή στη ναζιστική Γερμανία. Οι συμμαχικές δυνάμεις επιδίωκαν αφ’ ενός την καταστροφή στρατιωτικών εγκαταστάσεων, βιομηχανικών μονάδων και συγκοινωνιακών κόμβων και αφ’ ετέρου την πτώση του ηθικού του γερμανικού λαού, ο οποίος με αυτό τον τρόπο θα σταματούσε να υποστηρίζει τους ναζί, απομονώνοντας τους και επιφέροντας πλήγμα στην γερμανική άμυνα.
Παρ’ ό,τι η επιδρομή εναντίον της Δρέσδης δικαιολογήθηκε με το σκεπτικό ότι θα στερούσε από τους Ναζί τη δυνατότητα να μεταφέρουν εκεί την πρωτεύουσα τους αν έπεφτε το Βερολίνο, η σφοδρότητα του βομβαρδισμού και η μικρή στρατηγική αξία της πόλης δεν δικαιολογούν αυτό που διαδραματίστηκε στη γερμανική πόλη τις 13 προς 14 Φεβρουαρίου του 1945. Οκτακόσια πέντε βομβαρδιστηκά επιτέθηκαν στη Δρέσδη εκείνο το βράδυ, για να τα ακολουθήσουν την επόμενη μέρα δυο μικρότερες επιθέσεις. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν περίπου 3.500 εμπρηστικές βόμβες και νάρκες αέρος.
Το αποτέλεσμα της επιδρομής ήταν να προκληθούν τεράστιες καταστροφές στην πόλη, με το ένα τρίτο των σπιτιών να τυλίγεται στις φλόγες, όπως και το 90% του ιστορικού κέντρου, στο οποίο υπήρχαν σημαντικά μπαρόκ και αναγεννησιακά μνημεία. Οι ανθρώπινες απώλειες υπολογίζονται κοντά στις 25.000 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους βρήκαν το θάνατο στην πυρκαγιά που προκάλεσαν οι εμπρηστικές βόμβες ή πέθαναν από ασφυξία.
Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στην ίδια τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η συγκεκριμένη επιδρομή ήταν ένα έγκλημα πολέμου από την πλευρά των Συμμάχων.
Σαν σήμερα το 1571 πεθαίνει ο διάσημος ιταλός συγγραφέας και γλύπτης Μπενβενούτο Τσελίνι.
Το 1776 γεννήθηκε ο άγγλος οικονομολόγος Τόμας Μάλθους, ο οποίος διατύπωσε τον νόμο σχετικά με την γρηγορότερη αύξηση του πληθυσμού έναντι της άυξησης της τροφής, που πήρε το όνομα του.
Το 1883 πεθαίνει ο γερμανός συνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ, γνωστός για τις επικές όπερες του.
Το 1888 γεννιέται ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου, ο ιδρυτής της πολιτικής δυναστείας των Παπανδρέου,η οποία κυριάρχησε για περίπου εβδομήντα χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας, με τρεις πρωθυπουργούς.
Το 1899 πεθαίνει ο επιχειρηματίας, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός.
Το 1910 γεννιέται ο αγγλοαμερικανός φυσικός Γουίλιαμ Σόκλεϊ, ο οποίος το 1956 θα τιμήθει από κοινού με τους Τζιν Μπαρντίν και Γουόλτερ Μπράτεϊν με το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του τρανζίστορ.