Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Σαν σήμερα, το 1900, ξεκινάνε οι ανασκαφές στην Κνωσό από τον Σερ Άρθουρ Έβανς. Στις 16 Μαρτίου του 1900 ο Έβανς αγοράζει το χωρό που βρίσκεται το ανάκτορο της Κνωσού και αποκτά τυπικά το δικαίωμα να ξεκινήσει τις ανασκαφές.
Ο Άρθουρ Έβανς είχε γεννηθεί στην Αγγλία το 1851. Ο χαρτοβιομήχανος πατέρας του ήταν επίσης ερασιτέχνης αρχαιολόγος και αυτός μετέδωσε το πάθος για το παρελθόν στον Άρθουρ. Μετά τις σπουδές του ο υιός Έβανς ξεκινάει για ένα ταξίδι στα Βαλκάνια. Στην επιστροφή του στην Αγγλία γράφει ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις από το ταξίδι του, το οποίο του εξασφαλίζει φήμη ειδικού επί των βαλκανικών ζητημάτων και μια θέση ανταποκριτή της εφημερίδας Μάντσεστερ Γκάρντιαν, η οποία τον ξαναστέλνει στα Βαλκάνια. Το ταξίδι του όμως θα τελειώσει άδοξα, καθώς με τα άρθρα του εξοργίζει τις αρχές της αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας, οι οποίες τον φυλακίζουν για έξι μήνες.
Στην επιστροφή του στην Αγγλία θα αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του Μουσείου Ασμόλιαν στν Οξφόρδη. Η ανασκαφική του καριέρα θα ξεκινήσει στο Άιλεσφορντ του Κεντ, όπου ο Έβανς πραγματοποιεί ανασκαφές σε ένα νεκροταφείο της εποχής του σιδήρου.
Με το μινωικό πολιτισμό ο Έβανς ήρθε πρώτη φορά σε επαφή στην Αθήνα, όπου, σε ένα ταξίδι του, είχε αγοράσει κάποιες πήλινες επιγραφές, το 1893. Όμως οι ανασκαφές θα χρειάζονταν ακόμη επτά χρόνια για να ξεκινήσουν, αφού οι αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπό την κατοχή της οποίας ήταν τότε η Κρήτη δεν έδιναν άδειες για ανασκαφές. Λίγο αργότερα οι αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν τις ανασκαφές με προϋπόθεση να αγοραστεί η γη από τους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Πριν τον Έβανς είχε προσπαθήσει να αγοράσει τη γη και ο Ερρίκος Σλήμαν, όμως το ποσό του είχε φανεί απαγορευτικό.
Τελικά ο Έβανς αγοράζει τη γη το 1900, ξεκινάει τις ανασκαφές και μετά από τρία χρόνια σχεδόν το σύνολο του παλατιού έχει έρθει στο φως, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες του Έβανς ότι στην Κρήτη άνθισε ένας πολιτισμός διαφορετικός από το μηκυναϊκό, ένας πολιτισμός τον οποίο ο ίδιος ο Έβανς ονόμασε Μινωικό.
Σαν σήμερα το 1736 φεύγει από τη ζωή ο Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι, ιταλός οργανίστας και συνθέτης.
Το 1789 έρχεται στη ζωή ο γερμανός φυσικός Γκέοργκ Ώμ.
Το 1888 έρχεται στη ζωή ο συγγραφέας Κοσμάς Πολίτης.
Το 1892 γεννιέται ο περουβιανός ποιητής Σήζαρ Βαγιέχο.
Το 1911 γεννιέται ο γερμανός γιατρός και αξιωματούχος των Ες Ες Τζόζεφ Μένγκελε.
Το 1940 έρχεται στη ζωή ο ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.
Το 1957 φεύγει από τη ζωή ο ρουμάνος γλύπτης Κοσταντίν Μπρανκούζι.
Το 1980 φεύγει από τη ζωή η πολωνο-αμερικανή ζωγράφος Ταμάρα Ντε Λεμπίκα.
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
Trending
- Aπόψε η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα – Μεγάλο ενδιαφέρον για το αν αναφερθεί στην διαγραφή Σαμαρά
- Παγκόσμια ανησυχία μετά το διάγγελμα Πούτιν – Άγνωστοι στη Δύση οι πύραυλοι Oreshnik
- Τα “όπλα” της ΑΑΔΕ για μεγαλύτερα έσοδα από τη φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο
- Η ΔΕΗ εξαγόρασε τις ΑΠΕ της Macquarie στη Ρουμανία έναντι 700 εκατ. ευρώ
- Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ – Αποχώρησαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δύο ακόμη βουλευτές
- Οι ΗΠΑ θέλουν να «σπάσουν» τη Google – H κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά την πώληση του Chrome
- Κίεβο: H Ρωσία εξαπέλυσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανίας
- Απόψε το debate των 4 υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ