Σαν σήμερα, το 1967 φεύγει από τη ζωή μια από τις μυθικότερες μορφές της επιστήμης στον εικοστό αιώνα, ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, σε ηλικία 63 ετών. Πολυμαθής, χαρισματικός αλλά και αμφιλεγόμενος εξ αιτίας του ρόλου του στη δημιουργία της ατομικής βόμβας ο Οπενχάιμερ ενσαρκώνει την φαουστική διάσταση της επιστήμης, τον επιστήμονα δηλαδή που πρέπει να συμμαχήσει με το διάβολο προκειμένου να προχωρήσει την επιστήμη του.
Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1904 στη Νέα Υόρκη από εύπορους γονείς. Υπήρξε χαρισματικός μαθητής, με μεγάλο ενδιαφέρον για την αγγλική και γαλλική λογοτεχνία, την γεωλογία και την χημεία, πριν στραφεί στην φυσική. Στη διάρκεια των σπουδών του στο Χάρβαρντ (το οποίο τελείωσε με έπαινο σε τρία χρόνια) σπούδασε επίσης ιστορία, λογοτεχνία και φιλοσοφία των μαθηματικών.
Μετά το Χάρβαρντ πήγε αρχικά στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου ασχολήθηκε με την πειραματική φυσική. Συνέχισε στο πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν, το οποίο ήταν το σημαντικότερο κέντρο της θεωρητικής φυσικής προπολεμικά. Στο Γκέτιγκεν ο Οπενχάιμερ ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή, σε ηλικία 23 ετών. Στη συνέχεια δίδαξε στις ΗΠΑ μέχρι που ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε το πρόγραμμα Μανχάτταν, την προσπάθεια δηλαδή για την δημιουργία της ατομικής βόμβας. Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ήταν ο επιστημονικός επικεφαλής του προγράμματος.
Μετά τον πόλεμο και τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ο Οπενχάιμερ υπήρξε διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του πανεπιστημίου του Πρίνστον, για να μετακινήθεί στη συνέχεια στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ.
Η καριέρα του σε επιστημονικές και πολιτικές θέσεις διακόπηκε απότομα το 1953 ως αποτέλεσμα της δίωξης του από την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή ΜακΚάρθυ. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ αποσύρθηκε σε ένα παραθαλάσσιο κτήμα στις Παρθένες Νήσους, από όπου όμως δεν σταμάτησε να ασχολείται με την φυσική, με το ρόλο της επιστήμης, τις σχέσεις επιστήμης πολιτικής και την ατομική ενέργεια και τις χρήσεις της.Έφυγε από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου του 1967, νικημένος από τον καρκίνο και οι στάχτες του σκορπίστηκαν στη θάλασσα μπροστά από το σπίτι που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Σαν σήμερα το 1546 φεύγει από τη ζωή ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο ιδρυτής του δόγματος των διαμαρτυρόμενων.
Το 1564 φεύγει από τη ζωή ο διάσημος ιταλός ζωγράφος Μιχαήλ Άγγελος.
Το 1745 γεννιέται ο ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα, εφευρέτης της ηλεκτρικής μπαταρίας, που το όνομα του δόθηκε στην μονάδα μέτρησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος (Volt).
Το 1883 γεννιέται ο συγγραφέας του Αλέξη Ζορμπά, Νίκος Καζαντζάκης.
Το 1896 γεννιέται ο μεγάλος έλληνας διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης Αλέξης Μητρόπουλος.
Το 1898 γεννιέται ο Έντζο Φεράρι, ο ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.