Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Σαν σήμερα, το 1945, ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει το διάταγμα για τις “Καταστροφές στην περιοχή του Ράιχ”, το οποίο έμεινε στην Ιστορία ως το “διάταγμα Νέρων”. Το διάταγμα προέβλεπε την καταστροφή από την Βέρμαχτ των συγκοινωνιακών και επικοινωνιακών υποδομών, βιομηχανιών, αποθηκών και “ο,τιδήποτε άλλου θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στον εχθρό”.
Το Μάρτιο του 1945 οι συμμαχικές δυνάμεις προέλαυναν προς τη Γερμανία τόσο από τα δυτικά όσο και από τα ανατολικά. Το Τρίτο Ράιχ είχε χάσει τις περισσότερες από τις περιοχές που είχε καταλάβει στη διάρκεια του πολέμου, ενώ η εισβολή στη Γερμανία θεωρούνταν πλέον βέβαιη, ακόμη και από τον ίδιο τον Χίτλερ, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να καταστρέψει την χώρα του παρά να την παραδώσει στους συμμάχους, οπλίζοντας και εκπαιδεύοντας για την άμυνα της Γερμανίας ακόμη και παιδιά.
Στο διάταγμα Νέρων ανέφερε χαρακτηριστικά: “είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι οι εγκαταστάσεις των επικοινωνιών και των συγκοινωνιών που δεν έχουν καταστραφεί ή μόνο προσωρινά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου για τους σκοπούς μας όταν θα επανακαταλάβουμε τις περιοχές που χάσαμε. Ο εχθρός δεν πρόκειται να αφήσει παρά καμμένη γη για μας όταν υποχωρήσει, χωρίς να ενδιαφερθεί καθόλου για τον πληθυσμό.”
Τα καταστροφικά σχέδια του Χίτλερ δεν περιορίζονταν μόνο στο γερμανικό έδαφος. Λίγους μήνες πριν την Απελευθέρωση των Παρισίων (Αύγουστος 1944) ο Χίτλερ είχε διατάξει να παγιδευτούν με εκρηκτικά μνημεία και υποδομές της γαλλικής πρωτεύουσας (μεταξύ άλλων ο Πύργος του Άιφελ) και να καταστραφούν σε περίπτωση που οι σύμμαχικές δυνάμεις πλησίαζαν την πόλη, αφήνοντας την πόλη ερειπωμένη.
Πλέον όμως η πειθαρχία και το ηθικό του γερμανικού στρατού ήταν καταρρακωμένα και η τυφλή πίστη προς τον Φύρερ είχε εξανεμιστεί, ακόμη και στα υψηλότερα κλιμάκια της ναζιστικής ηγεσίας. Η διαταγή για την ισοπέδωση της γαλλικής πρωτεύουσας παρακούστηκε από τον στρατιωτικό διοικητή της πόλης Ντίτριχ Φον Χόλτιτζ, ο οποίος δεν πυροδότησε τα εκρηκτικά, αντίθετα παρέδωσε την πόλη στους Συμμάχους.
Το διάταγμα Νέρων θα εφαρμόζοταν από τον Υπουργό εξοπλισμών και πολεμικής παραγωγής του Ράιχ, Άλφρεντ Σπέερ. Ο Σπέερ ζήτησε από τον Χίτλερ απόλυτη αυτονομία προκειμένου να οργανώσει και να εκτελέσει τις καταστροφές που προέβλεπε το διάταγμα προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να πείσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους να μην εφαρμόσουν το διάταγμα, πράγμα το οποίο εν τέλει και πέτυχε. Όταν ο Χίτλερ έμαθε από τον ίδιο το Σπέερ την αλήθεια εξοργίστηκε, αλλά ήταν πολύ αργά για την όποια αντίδραση.Σαράντα δυο μέρες μετά την έκδοση του διατάγματος, ο Χίτλερ θα αυτοκτονούσε στο υπόγειο καταφύγιο του.
Σαν σήμερα το 1742 γεννιέται ο Τουπάκ Αμάρου ο Δεύτερος, ηγέτης της εξέγερσης των ινδιάνων του Περού εναντίον των ισπανών κονκισταδόρες.
Το 1813 γεννιέται ο σκωτσέζος γιατρός, ιεραπόστολος και εξερευνητής της Αφρικής Ντέιβιντ Λίβινγκστόουν.
Το 1848 γεννιέται ο αμερικανός σερίφης Γουάιατ Ερπ.
Το 1885 γεννιέται ο Αττίκ.
Το 1900 γεννιέται ο γάλλος νομπελίστας φυσικός Φεντερίκ Ζολιό Κιουρί, ενώ φεύγει από τη ζωή η σπετσιώτισσα ζωγράφος Ελένη Μπούκουρα Αλταμίρα.
Το 1905 γεννιέται ο γερμανός αρχιτέκτονας και πολιτικός Άλφρεντ Σπέερ, ενώ το επόμενο χρόνο έρχεται στη ζωή ο αξιωματικός των Ες Ες εγκληματίας πολέμου Άντολφ Άιχμαν.
Το 1914 φεύγει από τη ζωή ο ιταλός ηφαιστειολόγος Τζιουζέπε Μερκάλι.
Το 1933 γεννιέται ο αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ρόθ.
Το 1984 φεύγει από τη ζωή ο αμερικανός φωτογράφος Γκάρυ Βίνογκραντ.
Το 1994 φεύγει από τη ζωή ο ολλανδο-αμερικανός ζωγράφος Βίλεμ Ντε Κούνινγκ.