Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Σαν σήμερα, στις 2 Μαρτίου του 1969 το Concorde πραγματοποιεί την πρώτη του δοκιμαστική πτήση στην Τουλούζη της Γαλλίας, με πιλότο τον Αντρέ Τυρκά. Σε αυτή την πτήση, η οποία διήρκησε 28 λεπτά, το αεροσκάφος ανέπτυξε ταχύτητα 270 μιλιων/ώρα, περίπου το ένα έκτο της τελικής του ταχύτητας.
Το Concorde αποτελούσε προϊόν συνεργασίας της αγγλικής και γαλλικής αεροβιομηχανίας και ήταν το ένα από τα δυο υπερηχητικά επιβατικά αεροσκάφη (το άλλο ήταν το ρωσικό Tupolev Tu-144), ενώ το όνομα του, που σημαίνει ομόνοια στα γαλλικά, επιλέχθηκε για να υπογραμμίσει την συνεργατική φύση της κατασκευής του από τις δυο χώρες. Η επιστημονική έρευνα που οδήγησε στη δημιουργία του Concorde είχε ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και χρειάστηκαν σχεδόν είκοσι χρόνια για να αποδώσουν καρπούς, αφού η παραγωγή των δυο πρωτοτύπων (ενός στη Γαλλία και ενός στην Μεγάλη Βρετανία) ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 1965, ενώ η πρώτη υπερατλαντική πτήση ήρθε στις 4 Σεπτεμβρίου 1971.
Ενώ αρχικά υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο αεροσκάφος από πολλές αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο, οι προσδοκίες των κατασκευαστών δεν ευοδώθηκαν. Μια σειρά παράγοντες, όπως τα υψηλά ποσοστά θορύβου, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και η άυξηση της τιμής του πετρελαίου μετά την κρίση του 1973 οδήγησαν σε ακύρωση πολλές από τις αρχικές παραγγελίες, για να καταλήξουν να χρησιμοποιούν τελικά το αεροσκάφος μόνο οι κατασκευάστριες χώρες.
Οι πτήσεις του Concorde συνεχίστηκαν μέχρι το 2003, οπότε και διακόπηκαν λόγω της κρίσης της αεροπλοΐας μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και του αυξημένου κόστους συντήρησης του αεροσκάφους, ενώ είχε προηγηθεί και η συντριβή ενός Concorde της Air France στις 25 Ιουλίου 2000 στην Γαλλία. Από το 1965 μέχρι το 1979 που κατασκευάστηκε το τελευταίο 20 τέτοια αεροσκάφη είχαν παραχθεί, από τα οποία τα 14 χρησιμοποιήθηκαν ως επιβατικά. Στις 10 Απριλίου του 2003 η Air France και η British Airways ανακοίνωσαν ότι και οι δυο επρόκειτο να αποσύρουν τα αεροσκάφη αργότερα μέσα στο 2003, δίνοντας τέλος στο όνειρο του ανθρώπου για πιο σύντομα αεροπορικά ταξίδια.
Σαν σήμερα το 1824 έρχεται στη ζωή ο τσέχος συνθέτης Μπέντριχ Σμέτανα.
Το 1900 έρχεται στη ζωή ο γερμανός συνθέτης Κουρτ Βάιλ.
Το 1924 γεννιέται ο συγγραφέας Ρένος Αποστολίδης.
Το 1930 φεύγει από τη ζωή ο συγγραφέας του “Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι”, Ντ. Χ. Λώρενς.
Το 1931 γεννιέται ο νομπελίστας ρώσος πολιτικός και τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.
Το 1942 έρχεται στη ζωή ο αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής Λου Ρηντ.
Το 1948 γεννιέται ο ιρλανδός τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης Ρόρυ Γκάλαχερ.
Το 1958 φεύγει από τη ζωή ο έλληνας μάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές.
Το 1982 φεύγει από τη ζωή ο αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ντικ.