Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Σαν σήμερα, τις 3 Μαρτίου του 1799 καταλαμβάνεται η Κέρκυρα από τον Ρωσοτουρκικό στόλο μετά από πεντάμηνη πολιορκία.
Από τη διάλυση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας τα Ιόνια νησιά είχαν περάσει σε γαλλική κατοχή, με τη συνθήκη του Καμποφόρμιο, το Νοέμβριο του 1797. Η περίοδος των δημοκρατικών γάλλων, όπως έμεινε στην ιστορία η πρώτη γαλλική κατοχή της περιόδου 1797 – 1799 (η δεύτερη ήταν η περίοδος των αυτοκρατορικών γάλλων, επί Ναπολέοντα) έφερε στα Ιόνια νησιά το πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης, με εμβληματικότερη κίνηση την κατάργηση των προνομίων των ευγενών.
Το στρατηγικό πλεονέκτημα των νησιών όμως τα κατέστησε ένα από τα αντικείμενα του Πολέμου του Δευτέρου Συνασπισμού, του πολέμου δηλαδή της Γαλλίας με ένα συνασπισμό ευρωπαϊκών κρατών (Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Ρωσία, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Πορτογαλία και το Βασίλειο της Νάπολι).
Το 1798 ρωσοτουρκικά πλοία με επικεφαλής τον ναύαρχο Ουζακώφ στάλθηκαν στη Μεσόγειο προκειμένου να υποστηρίξουν την εκστρατεία του Συνασπισμού εναντίον της Ιταλίας και της Ελβετίας. Από τα βασικά τους καθήκοντα ήταν η κατάληψη των Ιονίων νήσων. Τον Οκτώβρητου 1798 κατελήφθησαν τα Κύθηρα, η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά και η Λευκάδα και τα ρωσοτουρκικά πλοία κινήθηκαν εναντίον της Κέρκυρας, η οποία ήταν το καλύτερα οχυρωμένο από τα νησιά. Η γαλλική φρουρά του νησιού αριθμούσε 3.000 στρατιώτες, εννιά πλοία και 650 κανόνια, ενώ άλλοι 500 στρατιώτες και 5 πολυβολεία βρισκόταν στη νησίδα Βίδο, η οποία προστάτευε το λιμάνι της Κέρκυρας.
Η πολιορκία του νησιού ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου 1798, όμως οι επιτιθέμενοι αποφάσισαν να περιμένουν τις τουρκικές ενισχύσεις πριν επιχειρήσουν απόβαση. Στις 13 Νοεμβρίου ένα μικρό ρωσικό άγημα πραγματοποίησε απόβαση και κατάφερε να εξασφαλίσει ένα μικρό θύλακα στην περιοχή των Γουβιών, όπου εγκατέστησαν κανόνια με τα οποία έβαλλαν κατά των φρουρίων του νησιού. Οι ενισχύσεις έφτασαν τελικά τον Φεβρουάριο του 1799 και αριθμούσαν 4.000 τούρκους και αλβανούς στρατιώτες. Το πρωινό της 28ης Φεβρουαρίου ξεκίνησε η απόβαση των επιτιθέμενων στη νησίδα Βίδο, η οποία καταλήφθηκε μέσα σε δυο ώρες. Την επόμενη μέρα ξεκίνησε ο κανονιοβολισμός των φρουρίων της Κέρκυρας από το Βίδο, τον ρωσικό θύλακα των Γουβιών και τα ρωσοτουρκικά πλοία, ενώ οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να καταλάβουν τα τρία οχυρά της πόλης. Ο ναύαρχος Ουσακώφ σκόπευε την επόμενη μέρα να επιτεθεί στα δυο κύρια φρούρια της πόλης της Κέρκυρας, όμως το επόμενο πρωί οι γαλλική πλευρά ζήτησε 48ωρη ανακωχή, για να παραδοθεί τελικά το πρωινό της 3ης Μαρτίου.
Η ρωσοτουρκική κατάκτηση των Ιονίων νήσων οδήγησε στην ίδρυση της Επτανήσου Πολιτείας, ενός προτεκτοράτου της Ρωσίας και της Τουρκίας, ενώ ο στόλος των νικητών συνέχισε το ταξίδι του για τη Νάπολι. Το προτεκτοράτο αυτό διαλύθηκε μετά από επτά χρόνια, όταν η Ρωσία παραχώρησε τα νησιά στη Γαλλία του Ναπολέοντα με τη Συνθήκη του Τιλσίτ.
Σαν σήμερα το 1706 φεύγει από τη ζωή ο γερμανός συνθέτης και οργανίστας Γιόχαν Πάχελμπελ.
Το 1847 γεννιέται ο σκωτοαμερικανός εφευρέτης του τηλεφώνου Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.
Το 1891 γεννιέται ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός.
Το 1929 γεννιέται ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.
Το 1945 γεννιέται η τραγουδίστρια Αρλέτα.
Το 1957 πέφτει νεκρός ο κύπριος αγωνιστής Γρηγόρης Αυξεντίου.
Το 1961 φεύγει από τη ζωή ο μονόχειρας πιανίστας Πωλ Βιτγκεστάιν, αδελφός του φιλοσόφου Λούντβιχ.
Το 1982 φεύγει από τη ζωή ο γάλλος συγγραφέας Ζωρζ Περέκ, ενώ τον επόμενο χρόνο φεύγει ο βέλγος σκιτσογράφος Ερζέ.
Το 2008 φεύγει από τη ζωή ο ιταλός τενόρος Τζιουζέπε Ντι Στέφανο.