Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Σαν σήμερα, τα ξημερώματα της 6ης Μαρτίου του 1933 εκδηλώνεται το φιλοβενιζελικό πραξικόπημα του απόστρατου τότε αντιστράτηγου Νικολάου Πλαστήρα. Το πραξικόπημα σημειώθηκε την επομένη των εκλογών της 5ης Μαρτίου, οι οποίες αποτέλεσαν μια μεγάλη νίκη της αντιβενιζελικής παράταξης, με την Ηνωμένη Αντιπολίτευση, ένα συνασπισμό κομμάτων υπό το Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη να σχηματίζει κυβέρνηση.
Στις 4:30 τα ξημερώματα της 6ης Μαρτίου στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον Πλαστήρα καταλαμβάνουν διάφορα κτήρια στην Αθήνα, κυρίως γραφεία και τυπογραφεία εφημερίδων, υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ γίνονται και κάποιες συλλήψεις επιφανών αντιβενιζελικών πολιτών.
Το πρωί της ίδιας μέρας ο Πλαστήρας, από το Υπουργείο Στρατιωτικών αρχίζει να εκδίδει τις διαταγές της “Επαναστάσεως” (όπως ονόμαζε ο ίδιος το κίνημα του), οι οποίες μεταξύ άλλων αναφέρονταν στην αποκατάσταση της τάξης, την αποτυχία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και στην ύπαρξη κομμουνιστικού κινδύνου.
Η παράταξη του όμως δεν υποστήριξε το πραξικόπημα. Ο Βενιζέλος και το υπουργικό του συμβούλιο παρέδωσαν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ζαΐμη. Ο νικητής των εκλογών Τσαλδάρης διορίζει νέο διοικητή της Αστυνομίας, ενώ ο Πλαστήρας διατάσει τον διοικητή της χωροφυλακής να διαλύσει δια των όπλων και με τη βοήθεια του στρατού τη συγκέντρωση που διεξαγόταν στο Σύνταγμα, στο σπίτι του Τσαλδάρη.
Γύρω στις 4 το απόγευμα ξεκινούν ένοπλες συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ αρχικά της χωροφυλακής και του στρατού από τη μια και της αστυνομίας από την άλλη πλευρά. Στην πορεία της μέρας θα συμμετάσχουν στις συγκρούσεις και ένοπλοι πολίτες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί να τραυματιστούν. Παράλληλα, διάφορες στρατιωτικές μονάδες κι από τις δυο πλευρές ετοιμάζονταν να επέμβουν στην Αθήνα.
Το πραξικόπημα έληξε με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Ζαΐμη, ο οποίος μετά από συνεννόηση με βενιζελικούς αξιωματικούς που ανησυχούσαν για την τροπή των γεγονότων, επιφόρτισε το Ανώτατο Συμβούλιο των Αντιστράτηγων να καταστείλει το κίνημα Πλαστήρα και να παραδώσει την εξουσία σε προσωρινή κυβέρνηση, υπό τον Οθωναίο. Μόλις κυκλοφόρησε αυτό το νέο το κίνημα Πλαστήρα φυλλορόησε και ο ίδιος άφησε το Υπουργέιο Στρατιωτικών και μετέβη στην οικία του.
Σαν σήμερα το 1475 γεννιέται ο ιταλός ζωγράφος Μιχαήλ Άγγελος Μπουοναρότι.
Το 1900 φεύγει από τη ζωή ο γερμανός μηχανικός και επιχειρηματίας Γκότλιμπ Ντέμλερ, συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes.
Το 1923 γεννιέται ο κιθαρίστας και συνθέτης της τζαζ Γουές Μοντγκόμερι.
Το 1926 γεννιέται ο πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα.
Το 1927 γεννιέται ο νομπελίστας κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.
Το 1937 γεννιέται η ρωσίδα κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα.
Το 1944 γεννιέται η νεοζηλανδή σοπράνο Κίρι Τε Κανάουα.
Το 1964 φεύγει από τη ζωή ο βασιλιάς Παύλος.
To 1994 φεύγει από τη ζωή η ηθοποιός, τραγουδίστρια και πολιτικός Μελίνα Μερκούρη.