Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Σαν Σήμερα:17 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα το 1863 ιδρύεται στη Γενεύη η Διεθνής Επιτροπή για την Ανακούφιση των Τραυματιών από πέντε επιφανείς πολιτές της πόλης. Σκοπός της Επιτροπής είναι να εξετάσει τις προτάσεις ενός εμπόρου, του Henry Dunant, ο οποίος είχε προτείνει τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα μεριμνά για τους τραυματίες των πολεμικών συγκρούσεων. Λίγους μήνες αργότερα η επιτροπή, έχοντας μεγαλώσει και επεκταθεί σε αρκετές ακόμη χώρες, θα μετονομαστεί σε “Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού”, για να ξεκινήσει η ιστορία της πασίγνωστης ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Ο ιδρυτής του, έμπορος Henri Dunant, ανέπτυξε τη ιδέα μιας οργάνωσης που θα βοηθά τους τραυματίες στη μάχη ανεξαρτήτως πλευράς στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ιταλία. Ο Dunant είχε ταξιδέψει στην Ιταλία το 1859 προκειμένου να συναντήσει για εμπορικές υποθέσεις τον γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέων τον Τρίτο. Στη διάρκεια του ταξιδιού αυτού ο Dunant έγινε μάρτυρας των γεγονότων της μάχης του Σολφερίνο, μιας σύγκρουσης μεταξύ γαλλικών και αυστριακών στρατευμάτων, η οποία άφησε σε μια μόνο μέρα 40.000 στρατιώτες νεκρούς ή τραυματίες στο πεδίο της μάχης. Η σχεδόν παντελής έλλειψη ιατρικής φροντίδας και μέριμνας για τους τραυματίες της μάχης σόκαρε τον ελβετό επιχειρηματία, ο οποίος άφησε το σκοπό του ταξιδιού του και παρέμεινε στο Σολφερίνο οργανώνοντας τη βοήθεια των τραυματιών.

Μετά από τέσσερα χρόνια, πολλές προσπάθειες του Dunant, ένα βιβλίο που συνέγραψε ο ίδιος για τα γεγονότα του Σολφερίνο, το οποίο έστειλε σε αρκετές από τις πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης εκείνης της εποχής και τεράστια ποσά που διέθεσε ο ίδιος ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός, η ανθρωπιστική οργάνωση που μέχρι σήμερα έχει γίνει συνώνυμο της μέριμνας και της ιατρικής περίθαλψης σε πολέμους και φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο.

Σαν σήμερα, το 1600 ο ιταλός φιλόσοφος, μαθηματικός, ποιητής και αστρολόγος Τζορντάνο Μπρούνο καίγεται ζωντανός στη Ρώμη από την Ιερά Εξέταση ως αιρετικός, καθώς δεν δέχτηκε να αποκηρύξει τις φιλοσοφικές του ιδέες.

Το 1673 φεύγει από τη ζωή ο Ζαν Μπατίστ Ποκελέν, ο μεγάλος γάλλος συγγραφέας Μολιέρος.

Το 1877 γεννιέται ο γάλλος πολιτικός Αντρέ Μαζινό, το όνομα του οποίου θα συνδεθεί με την ομώνυμη γραμμή άμυνας της Γαλλίας, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα παράδειγμα φαραωνικού και αποτυχημένου έργου.

Το 1963 γεννιέται ο διάσημος παίκτης του NBA, Μάικλ Τζόρνταν.

Το 1982 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο μεγάλος συνθέτης και πιανίστας της τζαζ, Θελόνιους Μόνκ.

Το 1995 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Μιχάλης Ράπτης, γνωστότερος ως Πάμπλο, μια από τις διεθνείς προσωπικότητες του τροτσκικιστού κινήματος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img