Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Στις 11 Φεβρουαρίου του 1945 ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη της Γιάλτας, στην οποία οι τρεις μεγάλες νικήτριες δυνάμεις συζήτησαν και αποφάσισαν την μεταπολεμική πορεία της Ευρώπης. Η διάσκεψη είχε ξεκινήσει στις 4 Φεβρουαρίου του 1945 και σε αυτή συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ και ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν.
Στη διάρκεια της Διάσκεψης της Γιάλτας αποφασίστηκαν η συμφωνία για την άνευ όρων παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας, ο χωρισμός της Γερμανίας σε τέσσερις ζώνες επιρροής (αμερικανικό, αγγλικό, γαλλικό και σοβιετικό), η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Γερμανίας, οι γερμανικές επανορθώσεις για τις ζημιές που είχε προκαλέσει και η ίδρυση του ΟΗΕ και η καταδίωξη και τιμωρία των ναζί εγκληματιών πολέμου.
Μια άλλη πλευρά της συμφωνίας με σημαντικές συνέπειες για την πορεία των γεγονότων του 1945 ήταν ότι η σοβιετική πλευρά συμφώνησε να μπει και αυτή στον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας, σε περίπτωση που η τελευταία δεν είχε συνθηκολογήσει μέχρι τότε, σε διάστημα δυο ή τριών μηνών μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας και το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη. Αυτή η πλευρά της Διάσκεψης της Γιάλτας ήταν ο καθοριστικός λόγος που οδήγησε τους Αμερικανούς στη ρίψη των δυο ατομικών βομβών στην Ιαπωνία, παρ’ ό,τι οι Ιάπωνες φαινόταν ότι όδευαν προς τη συνθηκολόγηση, καθώς ενδεχόμενη επέλαση των σοβιετικών στην Ιαπωνία θα τους έδινε δικαιώματα επί της ηττημένης χώρας.
Ο σχεδιασμός των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως προέκυψε από τη συγκεκριμένη διάσκεψη έμεινε ίδιος μέχρι και το 1990, οπότε τα γεγονότα της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ άλλαξαν για ακόμη μια φορά τον ευρωπαϊκό χάρτη.
Σαν σήμερα το 641 πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ηράκλειος.
Το 1650 πεθαίνει ο γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (γνωστός και ως Καρτέσιος), πατέρας του πασίγνωστου αποφθέγματος “Σκέπτομαι, άρα υπάρχω”.
Το 1776 γεννιέται στην Κέρκυρα από οικογένεια ευγενών ο Ιωάννης Καποδίστριας, σημαντική πολιτική προσωπικότητα της Ευρώπης της εποχής του και πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.
Το 1847 γεννιέται ο επιστήμονας και εφευρέτης Τόμας Έντισον, οι εφευρέσεις του οποίου μεταμόρφωσαν κυριολεκτικά τον κόσμο μας. Μεταξύ άλλων ο Έντισον ήταν ο εφευρέτης του γραμμοφώνου, του τηλέγραφου αλλά και του ηλεκτρικού λαμπτήρα.
Το 1915 γεννιέται ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, μια μυθική μορφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού ο Λη Φέρμορ υπηρέτησε μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, όπου ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που απήγαγε τον ναζί διοικητή της Κρήτης Χάινριχ Κράιπε, μια παράτολμη αλλά πετυχημένη επιχείρηση. Εκτός από τη στρατιωτική του προσφορά ο Πάτρικ Λη Φέρμορ υπήρξε συγγραφέας και λόγιος, κερδίζοντας από το BBC τον χαρακτηρισμό ¨ ένα κράμα ανάμεσα στον Ιντιάνα Τζόουνς, τον Τζέημς Μποντ και τον Γκράχαμ Γκρήν”. Μεταξύ άλλων έχει γράψει και βιβλία για την Ελλάδα και τα ταξίδια του σε αυτή (Ρούμελη, Μάνη- Ταξίδια στη νότια Πελοπόννησο).