Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Σαν σήμερα 24 Μαρτίου

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Σαν σήμερα, το 1882, ο Ρόμπερτ Κώχ ανακοινώνει την ανακάλυψη του βάκιλου της φυματίωσης, του γνωστού βάκιλου του Κώχ.

Η φυματίωση είνα γνωστή στον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Ευρήματα αρχαιολόγων έχουν βρει αλλοιώσεις εξ αιτίας της ασθένειας σε ανθρώπους ακόμη και της νεολιθικής εποχής, ενώ ο Ιπποκράτης το 406 πΧ θεωρούσε τη φυματίωση την πιο διαδεδομένη ασθένεια της εποχής.

Μέχρι την ανακάλυψη του βάκιλου από τον Κώχ οι αιτίες της φυματίωσης ήταν άγνωστες και οι άνθρωποι εξηγούσαν την εμφάνιση της ασθένειας με διάφορους, συχνά αξιοπερίέργους τρόπους. Καθώς η ασθένεια είνα κοινή στα βοοειδή και τον άνθρωπο, παλιότερα εθεωρείτο ότι η φυματίωση μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τα ζώα κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης τους. Η ανθρώπινη φαντασία έφτασε να συνδέσει τη φυματίωση ακόμη και με τους βρυκόλακες. Καθώς τα μέλη της οικογένειας κάποιου που είχε πεθάνει από την ασθένεια έβλεπαν την υγεία τους να επιδεινώνεται σταδιακά, θεωρούσαν ότι ο νεκρός απομυζούσε τη ζωή τους.

Ο Ρόμπερτ Κώχ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1943 στο Ανόβερο της Γερμανίας και σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Υπήρξε πρωτοπόρος της μικροβιολογίας, ενώ οι έρευνες του αποτέλεσαν μεγάλη προσφορά στον τομέα της δημόσιας υγείας. Πέρα από τις έρευνες που οδήγησαν στην απομόνωση του βάκιλου της φυματίωσης, ο Κώχ μελέτησε επίσης τη χολέρα και τον άνθρακα, βοήθησε στην πειραματική απόδειξη του μολυσματικού χαρακτήρα κάποιων ασθενειών και διατύπωσε τα τέσσερα διαγνωστικά κριτήρια (“κριτήρια του Κώχ”) τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα από την ιατρική. Για το έργο του σχετικά με τη φυματίωση ο Κώχ τιμήθηκε το 1905 με το βραβείο Νόμπελ.

Σαν σήμερα το 1820 έρχεται στη ζωή ο γάλλος φυσικός Έντμοντ Μπεκερέλ, γνωστός μεταξύ άλλων για την ανακάλυψη του φωτοβολταϊκού φαινομένου.Το 1874 έρχεται στη ζωή ο ουγγρο-αμερικανός ταχυδακτυλουργός Χάρι Χουντίνι.

Το 1885 γεννιέται ο αμερικανός φωτογράφος Έντουαρντ Γουέστον.

Το 1891 έρχεται στη ζωή ο ρώσος φυσικός Σερκέι Ιβάνοβιτς Βαβίλοφ

Το 1893 φεύγει από τη ζωή ο γιατρός, ακαδημαϊκός και ευεργέτης Θεόδωρος Αρεταίος.

Το 1897 γεννιέται ο αυστρο-αμερικανός ψυχολόγος Βίλχελ Ράιχ.

Το 1905 φεύγει από τη ζωή ο γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν.

Το 1926 έρχεται στη ζωή ο νομπελίστας ιταλός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, συνθέτης και ηθοποιός Ντάριο Φο.

Το 1934 πεθαίνει ο σημαντικός λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος.

Το 1946 φεύγει από τη ζωή ο ρώσος σκακιστής Αλεξάντερ Αλέκχιν.

Το 1976 φεύγει από τη ζωή ο βρετανός στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, γνωστός για τη δράση του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1990 πεθαίνει ο άγγλος ιστορικός Τζόζεφ Νήντχαμ.

σχετικα αρθρα

186 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img