Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Σαουδική Αραβία: Ο βασιλιάς απέθανε, ζήτω ο βασιλιάς!

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών, τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο βασιλιάς της χώρας αντιμετώπιζε τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν. Ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να επιμείνει στην πολιτική του OPEC να διατηρεί σταθερή την πετρελαϊκή παραγωγή ώστε να προστατεύει το μερίδιο του καρτέλ από αντίπαλούς παραγωγούς.

«Ο βασιλιάς Αμπντάλα ήταν ο αρχιτέκτονας της σημερινής στρατηγικής να διατηρείται η παραγωγή πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα και να παραμερίζονται μικρότεροι παίκτες», δήλωσε ο Τζον Κίλνταφ, της Aigain Capital LLC στη Νέα Υόρκη. Ο Κίλνταφ πρόσθεσε πως ο Σαλμάν είναι γνωστός ως υπερασπιστής των συμφερόντων της Σαουδικής Αραβίας και πως η αγορά περιμένει απ΄ αυτόν ότι θα κρατήσει την παραγωγή ψηλά.

Ο Σαλμάν διόρισε πρίγκιπα διάδοχο και κληρονόμο του τον ετεροθαλή αδελφό του Μούκριν, ώστε να προκαταλάβει οποιουσδήποτε φόβους για μια κρίση διαδοχής.

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν αρχικά σήμερα, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν. Οι διεθνείς αναλυτές του πετρελαίου έχουν το βλέμμα στραμμένο στη Σαουδική Αραβία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων