Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, εκτίμησε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αναφερόμενος ειδικά στην Αττική, σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα του Φεβρουάριου θα υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την τελευταία εβδομάδα θα υπάρχει αύξηση περίπου στα 600 κρούσματα την ήμερα στο λεκανοπέδιο.
Σχετικά με τα νέα μετά για το λιανεμπόριο εξήγησε στο ΣΚΑΪ ότι θα βοηθήσουν στο να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, λέγοντας ότι στα καταστήματα τα μέτρα τηρούνταν ενώ τόνισε πως θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίγαμε τα γυμνάσια χωρίς click away και τα υπόλοιπα.
Λινού: Τα μέτρα που δεν πάρθηκαν και φτάσαμε στην έκρηξη κρουσμάτων κοροναϊού στην Αττική
Για το πως οδηγήθηκε η Αττική σε τρίτο lockdown μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.
Η κ. Λινού αναφέρθηκε στο πώς φτάσαμε ως εδώ και από το πρωί του Σαββάτου η Αττική ανήκει και επίσημα στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας.
Όπως τόνισε «ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα διότι κεντρικά μέτρα δεν είχαν ληφθεί. Ενώ υπάρχει η τηλεργασία για το 50% των εργαζομένων, ελάχιστα εφαρμόστηκε και η εμπειρία μου είναι ότι δεν είχε εφαρμοστεί καν στον δημόσιο τομέα και αυτό δείχνει μια άγνοια».
Επίσης αναφέρθηκε και στις συγκοινωνίες όπου δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την αποσυμφόρησή τους, ενώ και τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν, όπως για παράδειγμα τα τεστ στους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα υπογράμμισε πως είναι θετικό το ότι δεν ανοίγουν τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές και αυτό θα πρέπει να εξετάζεται κάθε εβδομάδα.
«Είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα τεστ μεταξύ των εκπαιδευτικών που εξ’ ανάγκης βλέπουν πολλά παιδιά. Υπάρχουν χώροι που δεν αξιοποιούνται όπως θέατρα, χώροι του Δήμου, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Στις οικογένειες, πρέπει να θυμηθούμε την κατάσταση στο πρώτο κύμα που καθαρίζαμε ακόμη και τις σακούλες των τροφίμων» τόνισε η κ. Λινού στο OPEN.