Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Σαρηγιάννης: Tαυτόχρονο άνοιγμα σε λιανεμπόριο – γυμνάσια σημαίνει 2.000 κρούσματα ημερησίως

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποίησε το Σάββατο πως το ταυτόχρονο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των γυμνασίων θα οδηγήσει στην αρχή του τρίτου κύματος του κορωνοϊού.

«Αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας. Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση. Ταυτόχρονο άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου θα είναι προβληματικό», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε πως «αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά θα πάμε καλά». Ως μόνη εξαίρεση, ωστόσο, ανέφερε την Γ’ Λυκείου.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, ο ίδιος πρότεινε να ανοίξει στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και με επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων.

Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς και την ανοσία της αγέλης, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι περιμένουμε ανοσία στο τέλος του χρόνου, στην καλή περίπτωση.

«Λόγω του καιρού και με δεδομένο ότι δεν κάνουμε κανονικό άνοιγμα, αν πάμε έτσι, τον Ιούνιο θα έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση πως προς το φθινόπωρο θα δούμε καλυτέρευση της κατάστασης του επιδημιολογικού φορτίου.

«Όλα αυτά που συζητάμε αφορούν το στέλεχος που είχαμε μέχρι τώρα στη χώρα. Αν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού αρχίσει να εξαπλώνεται και να κυριαρχεί, τότε οι υπολογισμοί ξαναρχίζουν από την αρχή. Αυτά που λέω δεν θα ισχύουν», τόνισε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων