Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο protothema.gr για την πανδημία, τονίζοντας πως όσο στη χώρα θα συνεχίσουν να γίνονται διπλάσια τεστ σε σχέση με τα προηγούμενα διαστήματα, τόσο τα κρούσματα θα βλέπουμε να αυξάνονται:
«Εμείς υπολογίζουμε πως τον Δεκαπενταύγουστο με τον υψηλό αριθμό τεστ που γίνονται αυτή την στιγμή στη χώρα, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400. Μέχρι πρότινος γίνονταν σε όλη τη χώρα 40.000-45.000 τεστ, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί στις 84.000, που σημαίνει πως όσο κάνουμε διπλάσια τεστ θα ανιχνεύονται και διπλάσια περίπου κρούσματα. Το μοντέλο υπολογίζει την συνολική διασπορά στην κοινότητα και όχι τα ανιχνευθέντα» εξηγεί και προσθέτει:
«Το 6.400 κρούσματα στα μέσα Αυγούστου θα οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα καθαρά. Ακόμα δεν είναι κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα. Όμως στα τέλη του μήνα θα είναι. Αυτή την στιγμή το ποσοστό της αγγίζει το 25% με 30%. Τα νούμερα που βλέπουμε σήμερα οφείλονται περισσότερο στις μεταλλάξεις που σήμερα επικρατούν και λιγότερο στη Δέλτα».
Ο καθηγητής θεωρεί πως οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν μεν τη χώρα, αλλά πως δεν πρέπει να σταματήσουν τα μέτρα πρόληψης. Η μόνη λύση, αναφέρει, είναι τα στοχευμένα τεστ, τοπικά lockdown σύντομης διάρκειας και ο εμβολιασμός, ακόμα κι αν πρέπει να γίνεται με το εμβόλιο της αρεσκείας του καθενός.
«Το τραγικό αυτή την στιγμή είναι πως ενώ τα κρούσματα θα συνεχίσουν να καλπάζουν εμείς καθόμαστε και τα κοιτάμε την ώρα που μπορούμε να τα σταματήσουμε. Βέβαια κάτι τέτοιο κοστίζει και μάλιστα ακριβά, αλλά τουλάχιστον μπορεί να γίνει καλύτερη και στοχευμένη επιτήρηση, να γίνουν στοχευμένα self test και rapid test, ώστε να μπει περισσότερος κόσμος σε καραντίνα, περιορισμούς σε δραστηριότητες και ίσως κάποια τοπικά lockdown σε περιοχές, όπου υπάρχουν γρήγορη ανάπτυξη κρουσμάτων. Είναι μια σειρά από πράγματα που ακόμα δεν τα συζητάμε όμως θα έπρεπε».