Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Σαρωτική νίκη του Μακρόν στη γαλλική Βουλή – Πρωτοφανής αποχή στο 51%

Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche και το συμμαχό του MODEM κατέλαβαν χθες Κυριακή με διαφορά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων. Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις 02:30 (ώρα Ελλάδας).

Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%,

Η ανάδυση του REM το οποίο εμφανίστηκε ως ένα νεοφυές κίνημα μόλις πριν από ένα χρόνο έχει προκαλέσει μείζονα αλλαγή στο πολιτικό τοπίο στη Γαλλία. Το υπουργείο ανέφερε πως το ποσοστό αποχής έφθασε το 51,4%.

Ο κορυφαίος γάλλος σοσιαλιστής πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, προκρίνονται στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Αντίθετα ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στις προεδρικές εκλογές αποκλείσθηκε από τον πρώτο γύρο, έκανε γνωστό το περιβάλλον του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ξεκάθαρο το μήνυμα παρά  την αποχή λέει ο Φιλίπ  

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών πως, παρά το υψηλό ποσοστό αποχής, το μήνυμα των Γάλλων είναι «ξεκάθαρο» και εκτίμησε πως η Γαλλία «επιστρέφει».

«Παρά την αποχή, το μήνυμα των Γάλλων είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, που προέρχεται από το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στον οποίο το κόμμα Republique ne marche (REM) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με μεγάλη διαφορά.

«Για τρίτη φορά στη σειρά είσαστε εκατομμύρια που επιβεβαιώσατε την προσήλωσή σας στο σχέδιο της ανανέωσης, της συσπείρωσης και της εκ νέου κατάκτησης του προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε σε δήλωσή του από το Ματινιόν.

«Στην αποχή, βλέπω τη συνέπεια της αποστράτευσης ορισμένων πολιτικών σχηματισμών που δεν βρήκαν δεύτερη αναπνοή μετά τις προεδρικές εκλογές που έχασαν», είπε ο Εντουάρ Φιλίπ.

«Εδώ και ένα μήνα η Γαλλία επιστρέφει», είπε, με έναν πρόεδρο που «ενσάρκωσε τόσο στη Γαλλία όσο στη διεθνή σκηνή, την εμπιστοσύνη, τη θέληση και την τόλμη».

Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί αξιωματούχους του κόμματος REM όπως ο Κριστόφ Καστανέρ, αλλά και τον υπουργό Προϋπολογισμού Ζεράλντ Νταρμαρέν (Οι Ρεπουμπλικάνοι) και τον Τιερί Σολέρ, υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στη Μπουλόν-Μπιγιανκούρ, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή.

Λεπέν: «Καταστροφικό το ποσοστό της αποχής»

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της.

Η ίδια πρόσθεσε πως «οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν κανέναν ενθουσιασμό στους Γάλλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι παρά ποτέ που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημόσια ζωή».

Η Λεπέν ανακοίνωσε επίσης πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» σ’ αυτόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, υπό της επευφημίες των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στο Ενέν-Μπομόν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου πρόσθεσε στη δήλωσή της πως έλαβε 56% των ψήφων στην πόλη αυτή, που θεωρείται «φέουδο» του Εθνικού Μετώπου, και ότι θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο «την υποψήφια του Εμανουέλ Μακρόν» που έχει, όπως είπε η Λεπέν, «λιγότερο από 20% των ψήφων».

«Κάλεσμα» στους δεξιούς ψηφοφόρους από τον Μπαρουέν 

Το μεγάλο ποσοστό της αποχής στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, «σε επίπεδο που δεν είχαμε δει ποτέ από το 1958, φανερώνει ότι τα ρήγματα επιμένουν στη γαλλική κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) Φρανσουά Μπαρουέν.

Για τον Μπαρουέν, η ήδη πολύ υψηλή αποχή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών «ενισχύθηκε» και αυτό είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «απόψε τα ρήγματα (στη γαλλική κοινωνία) δεν έχουν ούτε ξεχασθεί ούτε σβηστεί και ακόμη λιγότερο ξεπεραστεί».

Ο Μπαρουέν κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους σε κινητοποίηση για να αποφευχθεί όλες οι εξουσίες να «συγκεντρωθούν» σε «ένα και μόνο κόμμα».

«Λέμε σε όλους αυτούς που απείχαν, που έκαναν μια διαφορετική επιλογή (…) πως η χώρα μας περιμένει εξισορροπημένες εξουσίες που να μην είναι συγκεντρωμένες σε ένα και μόνο κόμμα», πρόσθεσε καλώντας σε «κινητοποίηση» στον δεύτερο γύρο.

Σοκ στο Σοσιαλιστικό κόμμα – Οδεύει προς διάλυση

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), αποκλείσθηκε σήμερα από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη 16η περιφέρεια του Παρισιού, της οποίας ήταν βουλευτής από το 1997, έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από πολλές πηγές στους Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με τα ακόμη προσωρινά αποτελέσματα, ο Καμπαντελίς καταλαμβάνει μόλις της τέταρτη θέση με λιγότερο από 10% των ψήφων, μακράν πίσω από τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Μουνίρ Μαζουμπί (La Republique en marche), που έρχεται πρώτος με απόσταση συγκεντρώνονοντας περίπου 37%, και την υποψήφια της Ανυπότακτης Γαλλίας Σαρά Λεγκρέν (περίπου 20%). Οι Μαζουμπί και Λεγκρέν προκρίνονται στον δεύτερο γύρο.

Επικριτικό το Κομμουνιστικό Κόμμα  – Διαιρέθηκαν οι δυνάμεις της Αριστεράς

Ο Πιέρ Λοράν, ο εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), δήλωσε στο τέλος του σημερινού πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών πως «η διαίρεση των δυνάμεων της αριστεράς πληρώνεται πολύ ακριβά» και κάλεσε σε κινητοποίηση μπροστά στον κίνδυνο μιας ηγεμονίας του En Marche και των Ρεπουμπλικάνων (LR) στο κοινοβούλιο.

«Οι δυνάμεις που υποστήριξαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν βρέθηκαν σε ανταγωνισμό έπειτα από τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ανυπότακτης Γαλλίας», ανέφερε ο Λοράν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος είχε συγκεντρώσει πάνω από 19% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είχε αρνηθεί να συνάψει συμφωνία με το PCF για τις βουλευτικές εκλογές. Οι δυνάμεις αυτές «υφίστανται όλες απόψε τις συνέπειες. Αυτό συμβαίνει και με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το εθνικό αποτέλεσμα του οποίου είναι πολύ χαμηλό», προσθέτει ο Λοράν στην ανακοίνωσή του.

Προσκεκλημένος στο πλατό της France 2, ο Λοράν υποστήριξε πως κατ’ αυτόν η λέξη που συνοψίζει τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι «απειλή για τη δημοκρατία, με μια Εθνοσυνέλευση στην οποία κυριαρχούν το En Marche και οι Ρεπουμπλικάνοι (LR)».

«Επειδή το είδαμε στον εργασιακό κώδικα, το LR δεν θα είναι μια αντιπολίτευση, αλλά ερέθισμα για να προχωρήσει πιο μακριά», κατήγγειλε ο επικεφαλής του PCF.

Κατ’ αυτόν, στο σενάριο αυτό προστίθενται «οι κοινωνικές απειλές που επιβαρύνουν όλα τα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν».

«Καλώ λοιπόν σε κινητοποίηση, υπάρχουν δεκάδες περιφέρειες που μπορούν την ερχόμενη Κυριακή να είναι στην αριστερά», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δημιουργία μιας κομμουνιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας παραμένει εφικτή καθώς γύρω στους είκοσι υποψήφιοί μας περνούν στον δεύτερο γύρο», δήλωσε πριν προσθέσει: «η αριστερά είναι προς ανοικοδόμηση από σήμερα».

Ποιοί υπουργοί του Μακρόν παραιτούνται αν εκλεγούν

Τα έξι μέλη της κυβέρνησης που είναι υποψήφιοι βουλευτές και που, εάν δεν κερδίσουν, θα αναγκαστούν εγκαταλείψουν την κυβέρνηση είναι :

  • Ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μέρ στην Eure (Νορμανδία).
  • Η υπουργός για τα υπερπόντια εδάφη Ανικ Ζιραρντέν.
  • Η υπουργός των ευρωπαϊκών υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέζ.
  • Ο υφυπουργός για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Κριστόφ Καστανέρ που είναι και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Εντουάρ Φιλίπ.
  • Ο υφυπουργός για την ψηφιακή τεχνολογία Μουνίρ Μαχζουμπί.
  • Ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών Ρισάρ Φέραν.

 

Οι υπουργοί αυτοί έχουν δεσμευτεί έναντι του προέδρου ότι θα πρέπει να κερδίσουν την εκλογή τους στις βουλευτικές, προκειμένου να παραμείνουν στην κυβέρνηση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων