Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Saxo trader: Οι αγορές, το εκλεκτορικό κολλέγιο και οι παράγοντες που μπορούν… να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Βρισκόμαστε μόλις μερικές μέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές, στο κατάλληλο δηλαδή διάστημα για να εξετάσει κανείς τους βασικούς κινδύνους γεγονότων στην πορεία προς τις εκλογές και τους παράγοντες που ενδέχεται να αλλάξουν την τρέχουσα, μάλλον σαφή εικόνα από τις δημοσκοπήσεις που ο Μπάιντεν θα κερδίσει με σταθερό περιθώριο, και πιθανότατα οι Δημοκρατικοί να πάρουν και τη Γερουσία.

Αυτό το σενάριο «καθαρό του «3 στα 3» των Δημοκρατικών είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο Μπάιντεν προκειμένου να τηρήσεις τις υποσχέσεις της πλατφόρμας με την οποία κατεβαίνει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Οι αγορές πριν από τις εκλογές

Η αγορά έχει δείξει εκπληκτικά μικρές αλλαγές ή σημάδια δραματικής αβεβαιότητας πριν από αυτές τις εκλογές, αν και το δολάριο ΗΠΑ έχει εξαντληθεί κάπως και τα μέσα μετοχικά κεφάλαια των ΗΠΑ έχουν διαπραγματευτεί για το καλύτερο μέρος των τριών μηνών τώρα.

Εάν όμως γίνει όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει και θα έχει την πλειοψηφία της Γερουσίας, οι μετοχές των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντική πρόοδο, όπως και το δολάριο ΗΠΑ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αστάθειας είναι πιθανό να ξεδιπλωθεί μόνο μετά την Ημέρα των Εκλογών.

Ισχυρό προβάδισμα Μπάιντεν και επικράτηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία

Ο μέσος όρος όσων στοιχηματίζουν και οι δημοσκοπήσεις των ΗΠΑ βρίσκονται σε δύο μάλλον διαφορετικά μέρη καθώς φτάνουμε σε αυτό το τελικό σπριντ στις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οι αποδόσεις στοιχημάτων δίνουν στον Μπάιντεν μόνο ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Τραμπ, ενώ γραφεία στοιχημάτων όπως το Nate Silver του fivethirtyeight.com έδωσε στον Μπάιντεν πολύ πιο σταθερές αποδόσεις περίπου 70/30 πρόσφατα.

Καθοριστικό το εκλεκτορικό κολλέγιο για την νίκη Μπάιντεν

Σε αυτό το σημείο αξίζει κανείς να υπενθυμίσει, ότι ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές του 2016 παρά το γεγονός ότι έχασε τη λαϊκή ψήφο κατά 2,1% λόγω του συστήματος των εκλεκτορικών κολεγίων των ΗΠΑ, στο οποίο όλες οι εκλογικές ψήφοι για κάθε πολιτεία πηγαίνουν στον πλειοψηφικό νικητή αυτού του κράτους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ένα πλεονέκτημα από αυτή την άποψη επειδή οι ψηφοφόροι της υπαίθρου τείνουν να ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους – και υπάρχουν περισσότερες αγροτικές πολιτείες και κάθε πολιτεία, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό, παίρνει δύο επιπλέον εκλεκτορικές ψήφους που αντιπροσωπεύουν τους δύο γερουσιαστές από αυτό τη πολιτεία.

Εδώ και καιρό, οι παρατηρητές γνωρίζουν ότι οι εκλογές των ΗΠΑ δεν καθορίζονται από τη συνολική λαϊκή ψήφο σε εθνικό επίπεδο, επομένως, αλλά μόνο σε ένα σύμπλεγμα βασικών κρατών μάχης όπου ο αγώνας είναι κοντά. Το 2016, συνολικά σχεδόν πάνω από ογδόντα χιλιάδες ψήφοι που είχαν εξαπλωθεί σε Μίτσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσυλβάνια, αποφάσισαν τις εκλογές των ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ, ένα απίστευτα λεπτό περιθώριο νίκης.

Τα ορόσημα πριν τις εκλογές

Οι εκλογές των ΗΠΑ ξεδιπλώνονται πραγματικά σε μια εκπληκτικά μεγάλη χρονική κλίμακα, με πρόωρη ψηφοφορία – ακόμη και αυτοπροσώπως πρόωρη ψηφοφορία, όχι μόνο ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου – ξεκινώντας από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε ορισμένες πολιτείες, ακόμη και αν η πλειοψηφία των ψηφοφοριών θα εξακολουθεί να ισχύει την ημέρα των εκλογών. Ορισμένες πολιτείες έχουν ήδη ανοίξει για ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

14 Οκτωβρίου – Στις πολιτείες που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των εκλογικών ψήφων οι κάλπες έχουν ανοίξει για πρόωρη ψηφοφορία μέχρι αυτό το σημείο

24 Οκτωβρίου – Ανοίγουν οι κάλπες στη Φλόριντα.

Η πολιτεία της Φλόριντα λόγω των πολλών κατοίκων της μπορεί να δώσει μία πρώιμη ευκαιρία στο να δει κανείς την προσέλευση προς την ψηφοφορία. Η Φλόριντα είναι μία κρίσιμη πολιτεία της μάχης και οι δημοκρατικές ελπίδες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη συνολική προσέλευση των ψηφοφόρων και στην ανάληψη αυτής της πολιτείας και / ή των τριών βασικών πολιτείων που έκριναν τις εκλογές του 2016 για τον Τραμπ: Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν.

3 Νοεμβρίου – Ημέρα εκλογών.

 

Τι μπορεί να αλλάξει την πορεία των εκλογών;

Παρακάτω εξετάζουμε αναγνωρίσιμους παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τις πιθανότητες ψηφοφορίας ή το αποτέλεσμα από τώρα έως την Ημέρα των Εκλογών.

Κακή ψηφοφορία ή / και σημάδια απάθειας των ψηφοφόρων – η απογοητευμένη προοδευτική αριστερά είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτές τις εκλογές, καθώς μια σημαντική μειονότητα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων εντάσσονται στην προοδευτική αριστερά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νεότερους ψηφοφόρους που συνήθως δεν αποδεικνύονται σε μεγάλο αριθμό.

COVID-19 και εμβόλιο – Ο Πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να προ-ανακοινώσει την επιτυχία ενός εμβολίου, αλλά το χρονοδιάγραμμα φαίνεται πολύ σύντομο για οποιαδήποτε αξιοσημείωτη ιατρική εξέλιξη στο COVID-19 πριν από τις εκλογές. Ακόμα και το εμβόλιο της  AstraZeneca μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είδε τις δοκιμές της Φάσης III να σταματούν λόγω μιας μόνο ανεπιθύμητης αντίδρασης.

Ωστόσο, μια ισχυρή περαιτέρω εξασθένιση της θνησιμότητας και του αριθμού των περιπτώσεων θα μπορούσε να δώσει πίσω στον Τραμπ δημοτικότητα που ο χειρισμός της επιδημίας του κόστισε σαφώς στους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες.

Debates:  Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων των ΗΠΑ έχει αποφασίσει ενδελεχώς πολύ πριν από τις εκλογές, αλλά υπάρχει πάντα ένα κομμάτι ψηφοφόρων κάποιου μεγέθους που θα παρακινηθούν είτε να αποφασίσουν είτε για έναν είτε για τους άλλους υποψηφίους ή για να μην ψηφίσουν καθόλου, και τα debates είναι η πρώτη ευκαιρία να δουν τους δύο υποψηφίους εν δράσει.

Η οικονομία – Ορισμένα τμήματα της αμερικανικής οικονομίας έχουν ξαναζωντανέψει παρά την ύφεση που ξεκίνησε μετά την πανδημία COVID-19. Οι λιανικές πωλήσεις του Ιουλίου κατάφεραν να σημειώσουν ακόμη και υψηλό όλων των εποχών και το χρηματιστήριο το έκανε επίσης τον Αύγουστο. Ωστόσο, το περαιτέρω κίνητρο από την κυβέρνηση έχει μειωθεί δραστικά από την 1η Αυγούστου, καθώς τα οφέλη της ανεργίας μειώθηκαν στο μισό κατά την ημερομηνία αυτή.

Υπάρχει επίσης το αφήγημα της επανάκαμψης της οικονομίας « σε σχήμα Κ» που πρέπει να εξετάσετε ανεξάρτητα από το τι λένε τα κύρια στοιχεία. Το σχήμα K βρίσκεται στις αποκλίνουσες προοπτικές για τους Αμερικανούς μετά την πανδημία, καθώς οι πλούσιες και μονοπωλιακές εταιρείες απολαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος και είναι καλύτερες από ποτέ, ενώ οι χαμηλού μεσαίου εισοδήματος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) έχουν χειρότερη απόδοση

Γεωπολιτικές Συγκρούσεις: Δεν υπάρχουν προβλέψεις εδώ και πολύ χαμηλές πιθανότητες να συμβεί κάτι, αλλά μια γεωπολιτική κατάσταση θα μπορούσε να πέσει στην αγκαλιά του Τραμπ που βοηθά ή βλάπτει τη δημοτικότητά του – σχεδόν κάθε κρίση φέρνει μαζί του μια αλλαγή στάσης απέναντι στην πολιτική ηγεσία – συνήθως συγκεντρώνεται την τρέχουσα ηγεσία, αλλά ενδεχομένως το αντίθετο εάν η τρέχουσα ηγεσία θεωρείται ένοχη για την πρόκληση της κατάστασης ή για το ότι δεν κάνει αρκετά γι ‘αυτήν.

Saxo trader: US Election Primer: The Final Sprint to November 3rd

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων