Το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την συνολική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει το εργόσημο το επόμενο χρονικό διάστημα μετά τον εντοπισμό δυσλειτουργιών από τον ΕΦΚΑ στον αγροτικό τομέα τόνισε ο Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Δημήτρη Κοντογιάννη.
Το Υπουργείο αναμένει τις προτάσεις από την ομάδα εργασίας η οποία σχηματίσθηκε μετά το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην οποία απευθύνθηκε ο ΕΦΚΑ μετά τον εντοπισμό της καταστρατήγησης του εργόσημου. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας πληρωμών μέσω τραπεζών αντί του σημερινού συστήματος που γίνεται μέσω των ΕΛΤΑ θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή.
«…Είδαμε προβλήματα σε όλους σχεδόν τους τομείς, δηλαδή από τον τομέα της υπαγωγής, δηλαδή το ποιοι μπορούν να ασφαλιστούν με αγροτικό εργόσημο…σε αρκετές περιπτώσεις πιθανόν το εργόσημο να χρησιμοποιήθηκε είτε για εργαλείο ξεπλύματος μαύρου χρήματος είτε ενδεχομένως και για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή,» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.
Ο υφυπουργός απαρίθμησε περιπτώσεις καταστρατήγησης όπως πάνω από 150 εργόσημα τον χρόνο που είναι το ανώτατο όριο, εξωφρενικά υψηλά ποσά που ούτε μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων δεν βγάζουν.
Ερωτηθείς πόσοι είναι πλέον οι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι, ο ίδιος απάντησε ότι πλησίαζαν αν δεν είχαν ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες πριν από μερικές μέρες όπως τον είχε ενημερώσει ο ΕΦΚΑ. ‘Έσπευσε όμως να δηλώσει ότι σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι αγρότες από τον ΟΓΑ οι οποίοι μπορούσαν να εργασθούν χωρίς να έχουν περικοπή στη σύνταξη τους για εισοδήματα μέχρι κάποιο ποσό με τον προηγούμενο νόμο.
Για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας δήλωσε ότι «όλο και μεγαλύτερα νούμερα συμπεριλαμβάνονται πλέον στον αριθμό των επιχειρήσεων και εργαζομένων, τους οποίους καλύπτει η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Κάθε φορά έχουμε μια δοκιμαστική περίοδο προσαρμογής και αυτό γίνεται και τώρα και θα γίνει και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα που θα μπει και το μεγάλο το κομμάτι, το οποίο έχει να κάνει με τον τουρισμό και την εστίαση και το οποίο πραγματικά ίσως να είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι από όλα. Αλλά και εκεί νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πραγματικά συμφέρει και τον υγιή ανταγωνισμό και κυρίως τους εργαζόμενους.»
Ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο για μέσο μισθό 1500 ευρώ μέχρι το τέλος του 2027 από 1250 ευρώ περίπου το 2023, προσθέτοντας ότι η στενότητα εργασίας σε αρκετούς κλάδους ωθεί τους μισθούς προς τα πάνω.
Πηγή ertnews.gr