Αλλάζει το πλαίσιο των νόμιμων παρακολουθήσεων με τον νέο νόμο που φέρνει για διαβούλευση η κυβέρνηση, προσθέτοντας περισσότερα φίλτρα, τα οποία στην περίπτωση των πολιτικών προσώπων, φτάνουν μέχρι τον Πρόεδρο της Βουλής. Στο μεταξύ, μαίνεται η πολιτική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό να μιλά για “βούρκο ΣΥΡΙΖΑ” και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για “ζόφο” στον οποίο βυθίζεται η χώρα. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για σχέδιο νόμου συγκάλυψης και ομερτά έως τις εκλογές
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:
Αίτηση για την άρση του απορρήτου μπορεί να ζητήσει μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Από εκεί και πέρα, μπαίνει ένα τριπλό φίλτρο για τα πολιτικά πρόσωπα
- Τη διαδικασία επισπεύδει μόνο η ΕΥΠ.
- Θα πρέπει να δώσει άδεια ο Πρόεδρος της Βουλής πριν την διπλή εισαγγελική κρίση.
- Το αίτημα για την άρση οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.
Με βάση τις νέες διατάξεις, ο παρακολουθούμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για τους λόγους της νόμιμης επισύνδεσής του, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της.
Όσον αφορά στα κακόβουλα λογισμικά:
Με τις προτεινόμενες διατάξεις επανέρχεται ως είχε το κακούργημα για τη χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και το πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής με ποινή από ένα ως πέντε χρόνια.
Στο σκέλος της ΕΥΠ, διοικητής της υπηρεσίας θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. Οι υποδιοικητές που μειώνονται σε δύο, από τρεις, θα μπορούν να είναι διπλωμάτες, απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr