Το σχέδιο σταδιακής άρσης του lockdown στη Βρετανία παρουσίασε με τηλεοπτικό διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Οπως είπε ο Τζόνσον η υιοθέτηση των μέτρων που ελήφθησαν μέχρι τώρα έσωσαν τη χώρα από μια καταστροφή στην οποία θα μπορούσαν να καταγραφούν ακόμη και μισό εκατομμύριο θάνατοι. Τόνισε ακόμη ότι «θα ήταν μια τρέλα να επιτραπεί τώρα μια δεύτερη κορύφωση και θα πρέπει όλοι να βρίσκονται σε εγρήγορση».
«Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τότε που άρχισαν να επιβάλλονται περιορισμοί στην ελευθερία των πολιτών αυτής της χώρας, περιορισμούς που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ σε ειρήνη ή πόλεμο…ανεχθήκατε όλες τις δυσκολίες αυτού του προγράμματος κοινωνικής απόστασης, γιατί καταλαβαίνετε ότι δεδομένης της κατάστασης και όπως έχει δείξει η εμπειρία κάθε άλλης χώρας, είναι ο μόνος τρόπος να νικήσετε τον κορωνοϊό, την πιο μεγάλη απειλή που έχει αντιμετωπίσει η χώρα όσο ζω», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τους πολίτες για τις προσπάθειες και τις θυσίες τους.
«Παρόλο που ο αριθμός των θανάτων ήταν τραγικός και η ταλαιπωρία τεράστια και παρόλο που θρηνούμε για όλους εκείνους που έχουμε χάσει, είναι γεγονός ότι υιοθετώντας αυτά τα μέτρα αποτρέψαμε μια καταστροφική κατάσταση στην οποία το χειρότερο σενάριο θα ήταν μισό εκατομμύριο θάνατοι. Και είναι χάρη στην προσπάθεια και τη θυσία σας για να σταματήσετε την εξάπλωση αυτής της ασθένειας, που το ποσοστό θανάτου και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώνονται. Και χάρη σε εσάς έχουμε προστατεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουμε σώσει πολλές χιλιάδες ζωές. Και έτσι ξέρω κι εσείς γνωρίζετε πως θα ήταν τρέλα τώρα να γκρεμίσουμε όσα έχουμε καταφέρει».
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον λαό «να παραμείνει σε εγρήγορση και να συνεχίσει να ελέγχει τον ιό για να σωθούν ζωές».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που τα μέτρα περιορισμού είχαν στην οικονομία αλλά και την ψυχολογία του κόσμου λέγοντας πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλα αυτά είχαν κολοσσιαίες επιπτώσεις στον τρόπο ζωής μας. Μπορούμε να το δούμε γύρω μας στα κλειστά καταστήματα και τις εγκαταλελειμμένες επιχειρήσεις αλλά και τις σκοτεινές παμπ και εστιατόρια. Και υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που φοβούνται αυτή την τρομερή ασθένεια, και ταυτόχρονα φοβούνται επίσης τις επιπτώσεις αυτής της μακράς περιόδου αναγκαστικής αδράνειας στη ζωή τους και στην ψυχική και σωματική τους ευημερία, στο μέλλον τους και στο μέλλον των παιδιών τους».
Αναλυτικά τα μέτρα
Ειδικότερα, το σχέδιο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα βασίζεται, όπως εξήγησε ο Τζόνσον, σε πέντε επίπεδα συναγερμού και αυτό θα καθορίζεται από την ταχύτητα μετάδοσης του ιού. Οπως διευκρίνισε, το χαμηλότερο επίπεδο, δηλαδή το πρώτο, θα σημαίνει ότι ο ιός δεν είναι πλέον παρών ενώ το πέμπτο επίπεδο θα είναι το πιο επικίνδυνο.
Πρόσθεσε ότι η χώρα βρέθηκε στο τέταρτο επίπεδο και πλέον είναι σε θέση να λάβει μέτρα για να μεταβεί στο τρίτο επίπεδο. Τόνισε δε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις για άρση του lockdown κι ότι αυτό συνεπώς δεν θα συμβεί αυτή την εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στους πολίτες ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στην εργασία τους και ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμη, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, οι πολίτες θα μπορούν να ασκούνται όσες φορές το επιθυμούν σε εξωτερικούς χώρους, να απολαμβάνουν τον ήλιο σε πάρκα της περιοχής τους, να οδηγούν σε άλλους προορισμούς και να συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα αλλά μόνο με άτομα που μοιράζονται την ίδια στέγη.
Προειδοποίησε ακόμη τους πολίτες ότι θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις και ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα για όσους τις παραβιάζουν.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία είπε ότι αυτά ίσως ανοίξουν σταδιακά το νωρίτερο την 1η Ιουνίου για τους μαθητές δημοτικού και ότι την ίδια ημερομηνία εξετάζεται να αρχίσει το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων.
Εξάλλου, ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα ότι από 1η Ιουλίου θα είναι εφικτό να ξανανοίξουν κάποιοι από τους χώρους που σχετίζονται με τον τομέα της φιλοξενίας. Σημείωσε ακόμη ότι προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά μετάδοσης του ιού από άτομα που έρχονται από το εξωτερικό θα τεθούν σύντομα σε ισχύ κανόνες που θα προβλέπουν ότι θα τίθενται σε καραντίνα όσοι φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα.