Η Scope Rating εκτιμά ότι τα κόκκινα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μέτρο το 2025
Με γοργό ρυθμό αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Scope Ratings, που χρησιμοποίησε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Τα κόκκινα δάνεια ανήλθαν σε 372,3 δισ. ευρώ.
Αν και ο ενοποιημένος δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει χαμηλός στο 1,86%, η τριμηνιαία αύξηση παρουσίασε σημαντική επιτάχυνση, με 7,6 δισ. ευρώ πρόσθετα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σχεδόν 3,5 φορές την αύξηση των 2,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Την πρώτη θέση στις μεγάλες οικονομίες κατέχει η Ιταλία που παρουσίασε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση (+0,08pp) αντιστρέφοντας την καθοδική τάση που είχε καταγράψει το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Γαλλίας συνέχισε την ανοδική του πορεία φθάνοντας στο 2%. Στη Γερμανία ο δείκτης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019 (1,32%).
Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη μεταξύ των μικρών οικονομιών παρουσίασε τη μεγαλύτερη συνολική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων , αλλά ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το μέσο όρο για την περίοδο
Η Scope εκτιμά τα NPLs θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μέτρο το 2025, παρά τις προσδοκίες για μέτρια οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η οποία θα υποβοηθηθεί από τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων, και ακόμη περισσότερο το 2025. Η πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης για την ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ το 2024 είναι 1%.
Η διάρθρωση των κόκκινων δανείων
Η Scope διαπιστώνει ότι η αύξηση των κόκκινων δανείων είναι καλύτερα κατανεμημένη ανά χώρα το α’ τρίμηνο και ήταν ισορροπημένη μεταξύ επιχειρήσεων και λιανικής.
Στην Αυστρία αν και σημειώθηκε μια από τις υψηλότερες τριμηνιαίες αυξήσεις τα εταιρικά κόκκινα δάνεια επιβραδύνθηκαν εν αντιθέσει με το Βέλγιο και την Ιταλία που παρουσιάζουν δυναμική.
Στην Ισπανία καταγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής, με το δείκτη να είναι ο υψηλότερος στο δείγμα της ΕΑΤ και ο υψηλότερος για τη χώρα εδώ και χρόνια,και να ανέρχεται στο 3,87%.
Ο κλάδος της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση, ακολουθούμενος από τον τομέα της ύδρευσης που αφορά κυρίως τις Κάτω Χώρες.Οι δραστηριότητες ακινήτων κατατάσσονται στην τρίτη θέση και χρήζουν προσοχής λόγω του σημαντικού μεριδίου των εταιρικών ανοιγμάτων.
Το κόστος της αύξησης του κινδύνου είναι υψηλότερο στη Γερμανία, ακολουθούμενο από τη Γαλλία, ξεπερνώντας το όριο των 60 μ.β. και στις δύο χώρες.
Τέλος, οι μικρές τράπεζες επηρεάζονται περισσότερο, αν και τα Stage 2 δάνεια μειώθηκαν στο 9,4% των συνολικών δανείων έναντι 9,6% το 4ο τρίμηνο του 2023, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη.