Στη μεταρρύθμιση που εφάρμοσε το ΥΠΕΝ στα τιμολόγια αναφέρθηκε χθες στη Βουλή η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζοντας ότι έχει ήδη θετικό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή.
Η ίδια επισήμανε ότι μέχρι τις 31/12 ίσχυαν 130 τιμολόγια, αλλά σήμερα έχουμε μόλις 4 τύπους τιμολογίων, αφού ομαδοποιήθηκαν.
Στη μεταρρύθμιση που εφήρμοσε το ΥΠΕΝ στα τιμολόγια αναφέρθηκε χθες στη Βουλή η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζοντας ότι έχει ήδη θετικό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή.
Η ίδια επισήμανε ότι μέχρι τις 31/12 ίσχυαν 130 τιμολόγια, αλλά σήμερα έχουμε μόλις 4 τύπους τιμολογίων, αφού ομαδοποιήθηκαν.
Στους νέους τύπους συγκαταλέγεται το πράσινο τιμολόγιο όπου μετέπεσαν οι καταναλωτές που δεν επέλεξαν διαφορετικό προϊόν. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκαν δύο πράγματα: Ο καταναλωτής γνωρίζει ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος και τι ακριβώς πληρώνει αφού η τιμή είναι γνωστή εκ των προτέρων την 1η κάθε μήνα.
Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ πέτυχε την ατομική ενημέρωση ένα μήνα πριν την εφαρμογή για όλους τους καταναλωτές. “Υποχρεώσαμε τους προμηθευτές να στείλουν εκατομμύρια επιστολές, να επικοινωνήσουν με κάθε τρόπο, να αναρτούν σε εμφανή σημεία τις τελικές τιμές. Να λένε αναλυτικά τις παραμέτρους τους μηχανισμού, τη βασική τιμή, το πάγιο και τις εκπτώσεις που προσφέρουν”, πρόσθεσε η κα Σδούκου.
Επιπλέον, η ΡΑΑΕΥ αναρτά μηνιαίως πίνακα με τις τελικές τιμές για να συγκρίνει εύκολα ο καταναλωτής.
Με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά οι Έλληνες καταναλωτές έχουν όλα τα στοιχεία εφόσον θέλουν να ενημερωθούν και ο ανταγωνισμός λειτούργησε, τόνισε η υφυπουργός. “Η ενέργεια έχει πολλές παραμέτρους και πολύπλοκους υπολογισμούς, αυτή είναι η φύση του προϊόντος. Δεν ζητάμε όμως να λύσουν τον μαθηματικό τύπο οι καταναλωτές”.
“Η τιμή Ιανουαρίου ξεκινούσε από 13,6 λεπτά/KWh, ενώ η τιμή Δεκεκμβρίου 2023 χωρίς την επιδότηση ήταν 17 λεπτά. Η πτωτική πορεία συνεχίζεται το Φεβρουάριο όπου η τιμή είναι από 11 ως 14 λεπτά. Άρα το πράσινο τιμολόγιο είναι 15% φθηνότερο. Οι καταναλωτές βλέπουν ήδη μειωμένες τιμές στους λογαριασμούς τους”, σχολίασε.
Πρόσθετη εξέλιξη αποτελεί η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που δίνει δυνατότητα για περισσότερο ανταγωνισμό και για συμβάσεις μικρότερες του ενός έτους. Προβλέπει σταθερά τιμολόγια 6 ή 8 μηνών ώστε να είναι πιο φθηνή η τιμή, αλλά και για μεικτά τιμολόγια.
Καταλήγοντας, η κα Σδούκου ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στα τιμολόγια λιανικής. “Δείξαμε ότι δεν διστάζουμε να παρέμβουμε στην αγορά αν χρειαστεί με πλαφόν και φορολόγηση στα υπερκέρδη, να καλέσουμε σε ακρόαση τις εταιρείες και να επιβάλουμε πρόστιμα. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό δίχως να χρειάζονται επιδοτήσεις και παρεμβάσεις”.
ΠΗΓΗ: energypress.gr