Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Σε αδιέξοδο η συνάντηση των αγροτών με την κυβέρνηση

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου και αντιπροσωπείας αγροτών που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της αντιπροεδρίας, με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα και των Ευζώνων αποχώρησαν πριν ακόμη τελειώσει η συνάντηση, εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την δυσαρέσκειά τους για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ απογοητευμένοι δήλωσαν και οι αγρότες από τις υπόλοιπες περιοχές.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην συνάντηση και της απογοήτευσης των αγροτών είναι τα γιουχαΐσματα με τα οποία αντιμετώπισαν οι αγρότες τον υπουργό Αγροτικής Πολιτικής, Βαγγέλη Αποστόλου, αποτέλεσμα να αποχωρήσει φανερά εκνευρισμένος. Κάποιοι μάλιστα οργισμένοι αγρότες του φώναξαν «ραντεβού στα γουναράδικα».

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε «είχαμε αναλυτική συζήτηση.Οι υπουργοί είχαν προετοιμαστεί και μπορώ να εκτιμήσω ότι τα 2/3 των αιτημάτων είτε υλοποιούνται είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν για να βρουν λύση.Από την μεριά μου τους τόνισα ότι πέρα από αυτά τα άμεσα αιτήματα πρέπει να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να επιβιώσει η γεωργία αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση γενικότερα της χώρας. Πρέπει επομένως να πάμε σε έναν πρωτογενή τομέα ικανό να παράγει προϊόντα που να ικανοποιεί εσωτερικές ανάγκες και απευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές. Βούληση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αιτήματα, ιδέες , προτάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε πάντα στις δυνατότητες που έχουμε».

Ο Γ. Δραγασακης, έκανε λόγο για βιωσιμότητα της αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας και τόνισε, «κάλεσα και τους αγρότες να σκεφτούν και να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από το πώς θα ενισχύσουμε τις μορφές συλλογικής οργάνωσης των αγροτών. Μια οικονομία με εξατομικευμένους αγρότες, χωρίς μια φερέγγυα συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν έχει μέλλον. Επίσης, να συζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής των προϊόντων, επίσης να συζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, η εποχή της Αγροτικής Τράπεζας έχει τελειώσει, η κυβέρνηση κάνει ένα σημαντικό βήμα που είναι η Κάρτα Αγρότη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν κι άλλες ιδέες, υπάρχουν και δυνατότητες για χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθούν όχι μόνο τον νέο αγρότη αλλά να ενισχύονται και επενδυτικά σχέδια. Επιπρόσθετα να συζητήσουμε το θέμα της παραβατικότητας. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μόνο τις παράνομες ελληνοποιήσεις πρέπει γενικότερα να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα στον αγροτικό χώρο».

Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατέληξε, λέγοντας: η εντύπωσή μου είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία της αντιπροσωπείας των αγροτών συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματα έρχονται από μακριά, δεν είναι σημερινά και με νηφάλιο διάλογο να βρούμε λύση. Όλα τα άλλα είναι για εντυπώσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων