Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση – Φήμες για τρία «όχι» των Ευρωπαίων

Άπιαστο όνειρο φαντάζει πια να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους δανειστές και στην Ελλάδα στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβουργο στις 15 Ιουνίου. Τα τρία όχι των δανειστών φέρνουν τα εξής αποτελέσματα, η Ελλάδα να μην πάρει ρύθμιση χρέους, το ΔΝΤ να ενταχθεί στο πρόγραμμα χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής σε δανειακές συμβάσεις και τέλος απομακρύνεται η προπτική συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Με τον κλοιό να σφίγγει γύρω απο την Ελλάδα λόγω της ανυποχώρητης στάσης των Ευρωπαίων με πρωτοστάτη την Γερμανία ώστε να βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup και ταυτόχρονα τις ανώνυμες διαρροές απο ευρωπαίο αξιωματούχοότι η Ελλάδα χάνει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι, η κυβέρνηση απειλεί να προσφύγει στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου για να βρεθεί πολιτική λύση. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα κλίμα ανασφάλειας και απελπισίας που φέρνει αναμνήσεις απο το καλοκαίρι του 2015 όπου η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν απο την χρεοκοπία

Αντιφατική είναι πλέον η στάση της Κυβέρνησης σε ο,τι αφορά τις διαρροές απο τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Ενώ αρχικά υπήρχε η άποψη ότι «τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα» μετά τις πρόσφατες εξελίξεις τονίζεται ότι αυτές οι διαρροές προέρχονται απο μικρομεσαίους αξιωματούχους που καλό θα ήταν αντί να διαδίδουν φήμες, να ακούνε τους προϊσταμένους τους και κυρίως τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί που τονίζει ότι είναι αναγκαία η εύρεση μίας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα.

«Από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος. Ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα; Πρώτον, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο για όλες τις πλευρές και το δεύτερο, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις, μετά από δύο χρόνια που “τρέχει” το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής. Και νομίζω ότι αυτό το κατανοούν όλοι, όπως φάνηκε μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου ο διεθνής Τύπος σχεδόν στο σύνολό του δεν επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη εξεύρεση οριστικής λύσης. Από τη δική μας την πλευρά έχουμε υλοποιήσει και ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαμε συμφωνήσει και πλέον η ευθύνη βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Όταν η μία πλευρά τηρεί τις συμφωνίες, πρέπει και η άλλη πλευρά να τηρήσει αυτές τις συμφωνίες».

Να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης για να βρεθεί λύση, κάλεσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο κ. Τζανακόπουλος. «Ο κ. Σόιμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από κει και πέρα, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά -ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup- και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Πάντως, μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να έστειλαν μήνυμα πως αν δεν βρεθεί λύση το θέμα θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου χαμήλωσαν εμφανώς τον πήχη και αλλάζουν ρότα, λέγοντας ότι αυτό που αναζητούν είναι λύση που θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Ενδεικτικό είναι πως και ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες για καθαρό διάδρομο στην οικονομία, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι «και χωρίς το QΕ δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων