Υπό ασφυκτικές πιέσεις βρίσκεται η Βρετανίδα Πρωθυπουργός που αντιμετωπίζει αμφίπλευρα μαχαιρώματα, τόσο στο εσωτερικό της Βρετανίας, όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζονται σταδιακά οι οικονομικές επιπτώσεις της αποχώρησης και στα υπόλοιπα κράτη με πρώτη και περισσότερο θιγόμενη… την Γερμανία.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Η Πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες κατέθεσε μία τροπολογία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο σύμφωνα με την οποία η Βρετανία πρόκειται να έχει τερματίσει την εμπορική συμφωνία και εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019, στις 23.00 τοπική ώρα, δηλαδή ακριβώς τα μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών.
Από ότι φάνηκε όμως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στην ώρα. Απόδειξη ότι ο βουλευτής των Εργατικών Φρανκ Φιλντ κατέθεσε μάλιστα τροπολογία που μεταθέτει το Brexit, προκειμένου να συμβεί τα μεσάνυχτα, ώρα Λονδίνου.
Εσωκομματικές έριδες
Πέρα όμως από αυτό το τραγελαφικό γεγονός, αλλά και από την γενικότερη στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα που ήδη έχει δείξει πως δεν πρόκειται να επιδείξει την παραμικρή ανοχή, το πρόβλημα εστιάζεται και σε μεγάλη μερίδα των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος της Μέι.
Πιο συγκεκριμένα, σαράντα βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία είναι σύμφωνοι με το να υπογράψουν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, την ώρα που οι διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit απειλούν να μπλοκάρουν το άνοιγμα της επόμενης φάσης των συνομιλιών έως το Μάρτιο εάν η Βρετανία δε συμφωνήσει άμεσα σε οριστικοποίηση του οικονομικού διακανονισμού για την αποχώρησή της.
Αν μάλιστα ανατρέξει κανείς στο καταστατικό του Συντηρητικού κόμματος και υπολογίσει την ισχύουσα κοινοβουλευτική δύναμη των Τόρις, θα αντιληφθεί πως χρειάζονται μόνο 48 υπογραφές βουλευτών για να υποβληθεί μία πρόταση δυσπιστίας και να ανοίξει η κούρσα διαδοχής, η οποία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς θα φέρει στην επιφάνεια την πολιτική αστάθεια.
Από ότι φαίνεται όμως οι εσωκομματικές έριδες υπάρχουν και στις τάξεις της Κυβέρνησης καθώς σε εμπιστευτική επιστολή προς την Τερέζα Μέι από το κορυφαίο πολιτικό δίδυμο της πτέρυγας των πιο ένθερμων Brexiteers, του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του Υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, οι κ.κ. Τζόνσον και Γκόουβ απαιτούν από την Πρωθυπουργό η μεταβατική περίοδος μετά από το Brexit να λήξει την 30ή Ιουνίου 2021, ενώ μοιάζει να εξαπολύουν επίθεση κατά του Υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, οπαδού του ήπιου Brexit, χρησιμοποιώντας δικές του φράσεις χωρίς να τον κατονομάζουν για να πουν ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση δεν προχωρούν προς το Brexit με «επαρκή ενέργεια».
Μπρα ντε φερ με τις Βρυξέλλες για το… οικονομικό
Από ότι φαίνεται από τις συνομιλίες των Βρετανών με τους Ευρωπαίους δεν υπάρχει συμφωνία στο βασικότερο για τις Βρυξέλλες σημείο, το ποσό που θα πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την αποχώρηση του από την Ένωση. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές η Ευρώπη ζητά από την Βρετανία 60 δις ευρώ προκειμένου να καλύψει την τρύπα που θα δημιουργηθεί από την αποχώρηση της.
Έως τώρα βέβαια οι Βρετανοί διαπραγματευτές έχουν αποδεχτεί την καταβολή του ποσού των 22,5 δις ευρώ, οπότε οι Βρυξέλλες έδωσαν διορία 20 ημερών προκειμένου οι Βρετανοί να αποφασίσουν το ποσό που επιθυμούν να δώσουν πριν την αποχώρηση τους.
Άλλωστε, η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει ότι το Λονδίνο θα πρέπει κάνει μια προσφορά για τον λογαριασμό του Brexit και εν συνεχεία θα μπορεί να συζητήσει με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη τη μεταβατική συμφωνία που ζητούν οι βρετανικές επιχειρήσεις για να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη μετά Brexit περίοδο.
Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες θέλουν να επιτύχουν τη σύνταξη ενός προσχεδίου στο οποίο θα αποτυπώνονται οι όροι του συμβιβασμού όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Βρετανίας απέναντι στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, έως τις 29 Νοεμβρίου, ενώ η Βρετανία δεν βλέπει να γίνεται κάτι τέτοιο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά η Ε.Ε. προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση η συζήτηση για μια μεταβατική συμφωνία θα μεταφερθεί για το 2018.
Οικονομικό «τσουνάμι» για την Γερμανία
Η πρώτη χώρα που πρόκειται να επηρεαστεί σε οικονομικό επίπεδο από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Γερμανία, καθώς πλέον πρόκειται να αυξηθούν τα χρήματα που θα δίνει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος καλύπτεται από τα κράτη μέλη της Ένωσης.
Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει προς το παρόν η δεύτερη χώρα, μετά την Γερμανία, που συνεισφέρει τα περισσότερα χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και η αποχώρησή της, εάν γίνει, το 2019 θα αφήσει στην Ε.Ε. ένα κενό 10,2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η αύξηση στην ετήσια συνεισφορά της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι της τάξεως του 16%, βάσει των προβλέψεων σχετικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Το ζήτημα των χρημάτων που θα κληθεί να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αποχώρησή του από την Ένωση, είναι ένα βασικό σημείο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, με την Ε.Ε. να ζητεί 60 δισ. ευρώ και την Μεγάλη Βρετανία να συμφωνεί μόλις στα 23 δισ. ευρώ.
Ρωσικός «δάκτυλος» και στο Brexit
Νέα στοιχεία για ρωσικό «δάκτυλο» και στο δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς βρέθηκαν σχεδόν 45,000 μηνύματα που αναρτήθηκαν μέσα σε 48 ώρες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016.
Όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά των ερευνητών των πανεπιστημίων Σουόνσι και Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, περισσότεροι από 150.000 λογαριασμοί που προέρχονταν από τη Ρωσία και οι οποίοι προηγουμένως επικεντρώνονταν σε ζητήματα όπως η ουκρανική κρίση, έστρεψαν την προσοχή τους στο Brexit τις ημέρες του δημοψηφίσματος.
Μάλιστα, η ρωσική δραστηριότητα στο Twitter έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 23 Ιουνίου, ημέρα του δημοψηφίσματος, και την επόμενη ημέρα, οπότε και ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Πολλά από τα μηνύματα αυτά προέρχονταν από ρομπότ λογισμικού (bots), δηλαδή αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που «ανεβάζουν» κατά συρροή tweets καθημερινά, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Τα μηνύματα αυτά φέρονται να διαβάστηκαν εκατομμύρια φορές από πολλούς χρήστες.
Πολλά από τα tweets περιείχαν ειδικά μηνύματα που ενθάρρυναν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, κάτι που θεωρείτο επιδίωξη της Μόσχας, με προφανή σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλα πάλι μηνύματα ενθάρρυναν υπέρ της παραμονής, τα οποία είχαν σκοπό να φυτέψουν τον σπόρο του διχασμού μεταξύ των Βρετανών.