Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Στην αυλή του Μαριάνο Ραχόι φαίνεται να «σκάει» ξανά, μετά από δέκα χρόνια, η υπόθεση του Γκουρτέλ με τα «μαύρα» ταμεία του Λαϊκού Κόμματος. Μέσα στην εβδομάδα μάλιστα ο Ισπανός πρωθυπουργός κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της δικαιοσύνης ως μάρτυρας στην υπόθεση αυτή.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας που εν ενεργεία πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης έστω και για την κατάθεση του ως μάρτυρα στην υπόθεση με την διαφθορά του Λαϊκού Κόμματος. Όχι και άδικα αν υπολογίσει κανείς το πολιτικό κόστος που πρόκειται να έχει η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στο δικαστήριο.
Μάλιστα ο Μαριάνο Ραχόι γνωρίζοντας πως η παρουσία του στο δικαστήριο θα τον επηρέαζε πολιτικά επεδίωκε να καταθέσει με τηλεδιάσκεψη, ισχυριζόμενος ότι το ταξίδι στο δικαστήριο του Σαν Φερνάνδο δε Ενάρες στα περίχωρα της Μαδρίτης αποτελεί σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.
Η υπόθεση Γκουρτέλ
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η υπόθεση Gürtel αφορά ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που συνδέεται άμεσα με το Λαϊκό Κόμμα, την παράνομη χρηματοδότησή του, τους συνεργάτες του επιχειρηματίες, τα διπλά βιβλία, το μαύρο χρήμα με το οποίο αμείβονταν τα υψηλόβαθμα στελέχη του, τα εκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία και σε φορολογικούς παραδείσους του πρώην ταμία του κόμματος Χοσέ Λουίς Μπάρθενας, τη φοροδιαφυγή, τα παράνομα τιμολόγια κ.ο.κ..
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2007 όταν η εισαγγελία κατά της διαφθοράς άρχισε τις έρευνες και οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 37 ενώ αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης πολλών δεκάδων ετών. Αρχικά οι εμπλεκόμενοι ήταν 175. Ο επικεφαλής του δικτύου επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορρέα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 125 ετών και ο πρώην ταμίας του κόμματος Χοσέ Λουίς Μπάρθενας, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 42 ετών.
Ο Κορέα κατηγορείται, διότι λειτουργούσε ως μεσάζοντας μεταξύ στελεχών του κόμματος και επιχειρηματιών διευκολύνοντας, μεταξύ 1999 και 2006, την «ανταλλαγή» δωροδοκιών με συμβάσεις μεγάλων έργων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση, που αρχικά χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια δυσφήμισης του Λαϊκού Κόμματος αποκάλυψε πολλά στοιχεία και παρανομίες και παρά τις προσπάθειες για συγκάλυψη στοιχείων, η δίκη συνεχίστηκε και την Τετάρτη με την κατάθεση του πρωθυπουργού και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος.
Η κατάθεση Ραχόι
Κατά τη διάρκεια της δίωρης κατάθεσης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι χρειάστηκε αρκετές φορές το δικαστήριο να του κάνει παρατήρηση για το ύφος του ενώ απαντούσε στις ερωτήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Επίσης οι σχολιαστές επισημαίνουν ότι εμφανίστηκε να απολογείται και όχι απλά να καταθέτει ως μάρτυρας. Η τακτική του βασίστηκε στην επιμονή ότι ο ρόλος του στο κόμμα είτε ως επικεφαλής των προεκλογικών εκστρατειών είτε ως γγ γραμματέας του, ήταν αποκλειστικά πολιτικός και στα οικονομικά δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε ανάμειξη.
Η κλήση του Ραχόι από το δικαστήριο οφείλεται στην αρχική κατάθεση του πρώην ταμία του κόμματος, ο οποίος καταγγέλλει πως ο πρώτος γνώριζε όλες τις δοσοληψίες, παρόλα αυτά ο Χοσέ Λουίς Μπαρθένας τροποποίησε την κατάθεση του ως προς το σημείο εκείνο που ουσιαστικά «έκαιγε» τον πρωθυπουργό.
Μάλιστα, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο και η εμπλοκή του πρώην ταμία, το γραπτό μήνυμα που του απέστειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός («Χοσέ Λουίς να είσαι δυνατός») απετέλεσε την αφορμή για πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και τον Τύπο για τη στενή σχέση των δύο ανδρών.