Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Σε αναμονή οι τραπεζίτες, για τους όρους επανακεφαλαιοποίησης

Πολιτική είναι η απόφαση που θα ληφθεί για το αν θα αλλάξουν οι όροι της επανακεφαλαιοποίησης λένε οι τραπεζίτες και τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι θα φανούν οι προθέσεις των δανειστών της χώρας για το αν επιθυμούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να κρατικοποιηθεί και να μεταπωληθεί στους ίδιους…, ή αν πράγματι θεωρούν ότι πρέπει να μείνει στον ιδιωτικό τομέα από τώρα.

Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς είναι βέβαιο πλέον ότι έχουν βρει τους ιδιώτες επενδυτές που θα τοποθετήσουν κεφάλαια στις Αυξήσεις Κεφαλαίου. Την μεν Alpha Bank θα στηρίξει κεφαλαιακά το Fund Κατάρ σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ στήριξη της παρείχαν και οι Γάλλοι ανακεφαλαιοποιώντας την Εμπορική με κεφάλαια 3 δις. ευρώ. Η Alpha Bank, δεν έχει παίξει ακόμα το «χαρτί» του Κατάρ γιατί προσδοκά σε έκπληξη κατά τη διάρκεια της Αύξησης του Μετοχικού της Κεφαλαίου. Επίσης, μέχρι να γίνει η ΑΜΚ της Alpha, θα έχει ενσωματωθεί και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στον όμιλο.

Από την άλλη πλευρά, η τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη απορροφήσει το καλό κομμάτι της ΑΤΕbank, ενώ έχει εξαγοράσει και την Geniki Bank. Πηγές αναφέρουν ότι έχουν τελεσφορήσει και οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την Πορτογαλική BCP για την εξαγορά της Millennium Bank.

Η αγορά όμως περιμένει να δει τι θα γίνει και με τον νέο όμιλο ΕΤΕ… Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτό το τραπεζικό σχήμα, παίζει ένα «success story» το οποίο μπορεί να ανοίξει και τις αγορές.

Να θυμόμαστε πάντα, ότι όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η χώρα τηρεί το «συμβόλαιό» της με την τρόικα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων