Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα (4/8) στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, στην τελευταία συνεδρίαση μιας αρνητικής εβδομάδας με σημαντικές απώλειες.
Σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα, ο δομικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος παρακο-λουθείται στενά από τα μέλη της ΕΚΤ και δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας επειδή είναι εποχικά και ευμετάβλητα, πιθανόν έχει κορυφωθεί. «Οι μετρήσεις μέ-σης τιμής του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι πιθανότατα έφτασε στο ανώτατο ση-μείο του το πρώτο εξάμηνο του 2023», σημειώνει σε αναφορά της η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.
Υπενθυμίζεται, ότι ο συνολικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο, μακριά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.
Σε εγχώριο επίπεδο, εντός της ημέρας αναμένεται η αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον γερμανικό οίκο Scope ο οποίος, ωστόσο, δεν είναι αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της εβδομάδας, ο ιαπωνικός οίκος R& I αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Το ίδιο αναμένεται να κάνει σήμερα και ο οίκος Scope συμβάλλοντας στην δημιουργία θετικού κλίματος εν όψει των αξιολογήσεων από τους τέσσερις μεγάλους οίκους ( Fitch, Moody’s, Standard & Poor’s και DBRS) οι οποίοι θα αξιολογήσουν το αξιόχρεο της χώρας μας από τον Σεπτέμβρη.
Στο μεταξύ, <<Θα εξετάσουμε την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, με βαθμολογία BB (υψηλή), Σταθερή, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023>>, υπενθυμίζει η DBRS σε ανακοίνωσή της. Όπως, υποστηρίζει η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητά της με την πάροδο των ετών με πλεονασματικό προϋπολογισμό για κάθε έτος από το 2016 έως το 2019. Ο δείκτης χρέους έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2020, λόγω της πειθαρχημένης προσέγγισης για τη διαχείριση της κρίσης, της σταθερής οικονομικής ανάκαμψης και της σημαντικής έκρηξης του πληθωρισμού. Οι συνθήκες που οδηγούν σε επενδυτική βαθμίδα θα φέρουν περαιτέρω εμπι-στοσύνη, θα επιταχύνουν τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες, καταλήγει ο διεθνής οίκος.
Χρηματιστήρια
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει πτώση κατά 0,29%, στο Παρίσι ο βασι-κός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,47%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,02%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,05%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανί-ζει πτώση σε ποσοστό 0,23%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 75 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1319,52 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,40%.
Ομόλογα
Συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,63%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 4 bps στο 4,30%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,66% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,87%.
Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα
Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,31%, στα 81,80 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 0,32%, βρίσκεται στα $85,41.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0950 δολ./ευρώ.