Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Σε ανώμαλη κατάσταση οι εκλογές στην ΠΓΔΜ

Αμφιβολίες για την ομαλή διεξαγωγή των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου δημιουργεί πλέον στην ΠΓΔΜ το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνει στην κοινωνία η προεδρική χάρη σε πολιτικούς που εμπλέκονται σε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς και άλλων καταχρήσεων εξουσίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι χθες στους δρόμους των Σκοπίων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να απαλλάξει από κάθε ευθύνη και να τερματίσει κάθε δικαστική δίωξη σε βάρος υπουργών και βουλευτών που κατηγορούνταν για την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών που συγκλόνισε πέρσι τη χώρα και τελικά οδήγησε στις πρόωρες εκλογές.

Το βράδυ της Τετάρτης, οι διαδηλώσεις συνοδεύτηκαν και από σοβαρά επεισόδια, καθώς ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν και κατέστρεψαν ένα από τα γραφεία που χρησιμοποιεί ο Ιβάνοφ, ενώ άλλοι έσπασαν με πέτρες τα παράθυρα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η αστυνομία προσήγαγε τουλάχιστον 12 διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν και τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου Ιβάνοφ, τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 5ης Ιουνίου που η αντιπολίτευση προτίθεται να μποϊκοτάρει.

HTML tutorial

Ο Ιβάνοφ πέρασε χθες το βράδυ στην αντεπίθεση με συνέντευξη που μεταδόθηκε από πολλά κανάλια της ΠΓΔΜ αφήνοντας αιχμές για ηγέτες πολιτικών κομμάτων αλλά και για παρεμβάσεις ξένων πρεσβειών τις οποίες δεν κατονόμασε. “Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους” είπε ο Ιβάνοφ και υποστήριξε ότι ενημερώθηκε από ξένες και ντόπιες μυστικές υπηρεσίες για απειλές κατά της ζωής δυο πολιτικών ηγετών, τους οποίους επίσης δεν κατονόμασε. Στον 21ο αιώνα θα έπρεπε να “σκοτώνει” ο ένας τον άλλον με ιδέες και οράματα, είπε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ επικρίθηκε έντονα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων