Την ίδια ημέρα που τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από την εποχή του πρώτου πολέμου του κόλπου θυμίζοντας παράλληλα μέρες 2008 και κατάρρευσης της Lehman Brothers, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μη μπορούν να επιτευχθούν.
Οι παγκόσμιες εξελίξεις γύρω από τον κορωναϊό είναι ραγδαίες. Οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ εκτίμησαν σήμερα ότι η επιδημία του νέου κορωναϊού μπορεί να προκαλέσει απώλειες ύψους μεταξύ 1 τρισεκ. και 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (μεταξύ 877 δισεκ. και 1.772 τρισεκ. ευρώ) φέτος.
Σε νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD/ CNUCED) βεβαιώνει ότι η επιδημία του Covid-19, που αναστατώνει την οικονομική ζωή και την καθημερινότητα πολλών χωρών, θα προκαλέσει ύφεση σε ορισμένες χώρες και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μικρότερη του 2,5%, που γενικά θεωρείται το όριο της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.
Οι επιπτώσεις από την αύξηση των κρουσμάτων αφορούν κυρίως την ψυχολογία του κόσμου η οποία έχει πέσει στο ναδίρ, συμπαρασύροντας έτσι κλάδους που πλήττονται λόγω αυτής της κατάστασης.
Το κραχ στο Χρηματιστήριο έδειξε την τάση που επικρατεί, το σκηνικό του φόβου που στήνεται όσο οι πολίτες ανησυχούν γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν.
Από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτά που κάποιοι έλεγαν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ότι δηλαδή η επέλαση του κορωναϊού θα κάνει ζημιά και στην ελληνική οικονομία και θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων, την υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων που έχει η υποσχεθεί η κυβέρνηση για το 2020 (νέα μείωση ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).
Στη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μη μπορούν να επιτευχθούν.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρώτο πλέγμα μέτρων υποστήριξης της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στήριξης του κόσμου της εργασίας, λόγω του κοροναϊού, επισημαίνοντας ότι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μη μπορούν να επιτευχθούν.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρόνια από αυτή την οποία προβλέπουμε. Και είναι επίσης βέβαιο ότι και οι δημοσιονομικοί στόχοι που μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν. Και είναι μία πραγματικότητα που όλοι θα λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει και δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα, ώστε να μην αφήσουμε την οικονομική κρίση να μας θυμίζει παλιές κακές εποχές», επεσήμανε.
Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης αφενός προετοιμάζει τους πάντες για αλλαγή των στόχων κι αφετέρου ζητά από τους Ευρωπαίους περισσότερη ευελιξία στους στόχους που έχουν τεθεί. Μπορεί δηλαδή οι επιπτώσεις από τον κοροναϊό να βοηθήσουν ώστε να τεθεί ταχύτερα και με περισσότερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή, η πρόταση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% πολύ χαμηλότερα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ έχει ζητήσει μείωση του στόχου στο 2,5% ώστε να δοθεί δημοσιονομικός «αέρας» στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγει από ένα νέο κύκλο κρίσης και να υλοποιήσει ένα κοινωνικό πακέτο που θα βοηθήσει τους πολίτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,5% ή 2.8% όπως αρχικά είχε τεθεί πολύ δύσκολα θα γίνει με κάποιους να φοβούνται ότι μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 2%.