Κάποτε η Ιαπωνία αποτελούσε τη χώρα θαύμα στην οικονομία και το εμπόριο. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η διεθνής οικονομική κρίση κτύπησε και το ιαπωνικό θαύμα.
Το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας αυξήθηκε στο αστρονομικό ποσό των 17,4 δις δολαρίων τον Ιανουάριο λόγω αύξησης των εισαγωγών στον τομέα της ενέργειας, καταδεικνύοντας το ρίσκο που έχει, όσο αφορά την αναζωογόνηση της βιομηχανίας εξαγωγών, η πολιτική της αποδυνάμωσης του νομίσματος χωρίς την επιβολή μεγάλων οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός της χώρας αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια της Ουάσινγκτον στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο. Εκεί θα ζητήσει από τον Μπαράκ Ομπάμα μεγαλύτερη πρόσβαση στις εξαγωγές αερίου από σχιστόλιθο, καθώς η τρίτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο ταλαιπωρείται από αυξημένα κόστη ενέργειας μετά την πυρηνική τραγωδία του 2011.
Αν και η πολιτική του ασθενέστερου νομίσματος βοήθησε στην αύξηση των εξαγωγών καθώς κατέστησε τα ιαπωνικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά διεθνώς, επιβάρυνε το εμπορικό ισοζύγιο λόγω της αύξησης των τιμών σε πετρέλαιο και άλλα ενεργειακά προϊόντα.
Παρόλα αυτά ιαπωνικές βιομηχανίες όπως η Toyota αντιμετώπισαν με χαρά την πολιτική του αδύναμου Yen, με ιάπωνες αξιωματούχους να αναφέρουν ότι το νόμισμα της χώρας μπορεί να υποβαθμιστεί ακόμη.
Ένα είναι βέβαιο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης διεθνώς αλλά και αστάθμητων παραγόντων σε διάφορες χώρες, το πυρηνικό ατύχημα στην περίπτωση της Ιαπωνίας, τρίζει συθέμελα και είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει σχέδιο για επιβολή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να υπάρξει έξοδος από την κρίση και προσαρμογή του στη νέα εποχή.