Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Σε εξέλιξη η εκκένωση της Ειδομένης από την ΕΛ.ΑΣ.

Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. με σκοπό την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης.

Η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί και ήδη αναχώρησαν από την Ειδομένη οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, με προορισμό πρώην βιομηχανική εγκατάσταση της Σίνδου Θεσσαλονίκης που θα λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβιβαστεί στα 6 λεωφορεία περίπου, 340 πρόσφυγες.

Η διαδικασία απομάκρυνσης ξεκίνησε από τις σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του καταυλισμού, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι μετακινούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή.

Στην ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση θα πάρουν μέρος 30 διμοιρίες της ΥΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά από υπηρεσίες Ασφαλείας της Βόρειας Ελλάδας.

Επιπλέον, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πετάει πάνω από τον καταυλισμό και θα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου απ’ όπου θα γίνεται ο κεντρικός συντονισμός των δυνάμεων. Την επιχείρηση εκκένωσης θα εποπτεύει και εισαγγελέας.

Φιλοδοξία της ΕΛ.ΑΣ. είναι η διαδικασία να κυλήσει δίχως εντάσεις και να ολοκληρωθεί εντός 3-4 ημερών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων