Ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες για το δεύτερο κύμα των ιογενών λοιμώξεων που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ φάρμακα πρώτης γραμμής, όπως αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, εξακολουθούν να απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων.
Στα επείγοντα των νοσοκομείων επικρατεί συνωστισμός, με τις ιώσεις και τη γρίπη να χτυπούν κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.
Σχετικά με τις συλλοιμώξεις, ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να προσβληθεί κάποιος ταυτόχρονα από δύο ή και περισσότερους ιούς.
«Κατά κανόνα έχουμε μια ίωση κι όταν λήξει μπορεί να μολυνθεί με κάποιον άλλο ιό και να είναι ταλαιπωρημένος ο άνθρωπος από την πρώτη ίωση και να έρθει δεύτερη και τρίτη. Επομένως να συνυπάρχουν είναι άκρως απίθανο» σημειώνει.
Η Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει να κάνουν όλα τα παιδιά το αντιγριπικό εμβόλιο και να φορούν μάσκα στους κλειστούς χώρους.
Για ισχυρή πανδημία του ιού της γρίπης αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών προειδοποιεί ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Φοβάμαι ότι τους επόμενους δύο μήνες θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και πολλές επισκέψεις στους ιδιώτες συναδέλφους. Επομένως, πρέπει όλοι να οργανωθούμε, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία στο να έχουμε ένα πολύ δύσκολο δίμηνο, αρχής γενομένης βέβαια εδώ και μερικές μέρες» επισημαίνει.
Οι επιστήμονες συνιστούν στους γονείς να απευθύνονται στους παιδιάτρους και στα Κέντρα Υγείας κι όχι στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για να μην εκτίθενται τα παιδιά τους και σε άλλες ιώσεις.
Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Σοφία Πατραμάνη
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr