Στα 184 τρισ. δολάρια ανερχόταν στο τέλος του 2017 το παγκόσμιο χρέος, σε ονομαστική αξία, όπως προκύπτει από τα ανανεωμένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το παραπάνω ποσό αποτελεί το άθροισμα τόσο του κρατικού όσο και του ιδιωτικού χρέους ανά τον κόσμο (τα στοιχεία περιλαμβάνουν 190 χώρες) και αντιστοιχεί στο 225% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του 2017.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, που συλλέγει τα σχετικά στοιχεία από τη δεκαετία του 1950, κατά μέσο όρο το παγκόσμιο χρέος πλέον υπερβαίνει τα 86.000 δολ. ανά άτομο, με άλλα λόγια είναι 2,5 φορές υψηλότερο από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα.
Οι πιο χρεωμένες χώρες στο κόσμο είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου χρέους, υπερβαίνοντας το μερίδιό τους στην παγκόσμια παραγωγή.
Το μέγεθος που ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ είναι κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από ότι είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2018, διότι περιλαμβάνει τα χρέη αρκετών χωρών που δεν είχαν αναφέρει τα
Πάντως, σύμφωνα νε τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), πριν από8 μήνες, το παγκόσμιο χρέος, κρατικό και ιδιωτικό, στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ανήλθε στα 237 τρισ. δολάρια, αυξημένο κατά περισσότερο από 70 τρισ. δολάρια σε σχέση με μία δεκαετία νωρίτερα.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 317,8% του ΑΕΠ, δηλαδή τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το τέλος του 2016. Ήταν το πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο μείωσης του παγκόσμιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.
Ωστόσο ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στις ώριμες αγορές, το χρέος των νοικοκυριών βαίνει αυξανόμενο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στο Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία και την Ελβετία εκτινάχθηκε μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Πρόκειται για μία επικίνδυνη τάση, δεδομένου ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται στο εξής στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες απομακρύνονται από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.
Φωτεινή εξαίρεση η Ιρλανδία και η Ιταλία, οι μόνες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου το χρέος των νοικοκυριών ήταν χαμηλότερο του 50% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2017.