Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ζάκυνθος, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «έπληξε» το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δόνηση.
To Σάββατο, ελήφθη η απόφαση να εκκενωθούν τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα, όπου διαμένουν οικογένειες, καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά το σεισμό.
Στο σημείο βρέθηκαν από χθες κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα πραγματοποίησε επίσκεψη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια, ενώ η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.
Η γη εξακολουθεί να τρέμει εξαιτίας της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας στη Ζάκυνθο, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί «ξύπνησαν» τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στο νησί. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι.
Σε επιφυλακή πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος -όπως επισημαίνουν- για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.
Παράλληλα, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος. Με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.