Το «φιλί» της ζωής έδωσε η Ρωσία στην Βενεζουέλα μετά υπογραφή της συμφωνίας για την βοήθεια σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Η Βενεζουέλα βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας σε απόσταση αναπνοής από την χρεωκοπία, κάτι που ήρθαν να επισφραγίσουν ο οίκος αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Παρά την παραλίγο χρεωκοπία της Βενεζουέλας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις στην χώρα δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο της οικονομικής διάσωσης από τις υπόλοιπες χώρες. Για άλλη μία φορά βέβαια την στήριξη τους στον Νικολάς Μαδούρο υπενθύμισαν η Ρωσία και η Κίνα.
Τι κι αν η Βενεζουέλα είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο; Η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού αλλά και η ακατανόητη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μαδούρο έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά. Η ζημιά είναι τέτοια που ακόμα και αν όντως η χώρα βρισκόταν σήμερα σε μερική χρεοκοπία δεν θα κατάφερνε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές. Ενδεικτικό αυτού, είναι ότι τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναμένει «μικρές επιπτώσεις της κρίσης σε άλλες χώρες».
Η κατάσταση αυτή έχει ανοίξει κυριολεκτικά την όρεξη στους επενδυτές, οι οποίοι καιροφυλακτούν για φθηνά ομόλογα. Σε γενικές γραμμές, όσοι επενδύουν σε προβληματικές χώρες περιμένουν υπομονετικά να υποχωρήσει η τιμή σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο για να αγοράσουν.
Συνήθως, αυτή η τιμή είναι 20 σεντ του δολαρίου. Το σκεπτικό των επενδυτών είναι απλό: ακόμη και μετά μια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Βενεζουέλας, η τιμή του ομολόγου θα είναι υψηλότερη από αυτήν που το αγοράζουν σήμερα, αποκομίζοντας κέρδος από τη διαφορά.
Έτοιμη για κανόνι η Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα αυτή την στιγμή διαθέτει εξωτερικό χρέος, που ανέρχεται στα 150 δισ. δολάρια, καθώς το αποθεματικό της σε συνάλλαγμα έχει συρρικνωθεί σε μόλις 9,7 δισ. δολάρια ενώ πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,47 δισ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και κατόπιν 8 δισ. δολαρίων το 2018.
Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που εκπροσωπεί μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες και οικονομικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο, η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε έως 15% το 2016 και 10% το τρέχον έτος.
Επίσης, σύμφωνα με το IIF, ο πληθωρισμός αναμένεται έως τα τέλη του 2017 να ανέλθει στο 1.000%. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός θα αναρριχηθεί στο 2.300% το 2018, δεδομένης της δεινής πολιτικής κατάστασης και των διαρκώς επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας.
Σαφέστερη και πιο πλήρη εικόνα για την πορεία του χρέους της Βενεζουέλας δίνει το IIF, το οποίο εκτιμά ότι το συνολικό εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας ανέρχεται στα 150 δισ. δολ., εκ των οποίων 45 δισ. δολ. αντιστοιχούν σε χρέος της κυβέρνησης, άλλα 45 δισ. δολ. αφορούν το χρέος της πετρελαϊκής PDVSA, 23 δισ. δολ. χρωστάει η χώρα στην Κίνα και 14 δισ. δολ. αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις της προς ιδιώτες.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν υποχωρήσει στα 9,7 δισ. δολ., ενώ η χώρα καλείται να καταβάλει έως τα τέλη του 2017 από 1,47 έως 1,7 δισ. δολ., καθώς και άλλα 8 δισ. δολ. έως το 2018.
Νέα «σφαλιάρα» από την ΕΕ και ΗΠΑ
Την Δευτέρα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις προς την Βενεζουέλα επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Το Συμβούλιο αποφάσισε με ομοφωνία να εγκρίνει περιοριστικά μέτρα, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες του για την κατάσταση στη χώρα.
Τα μέτρα που αποφάσισε το Συμβούλιο συνίστανται σε απαγόρευση πώλησης όπλων και κάθε συναφούς υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, καθώς και σε ένα νομικό πλαίσιο για την απαγόρευση ταξιδιών και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Φυσικά ο λόγος της επιβολής των νέων κυρώσεων δεν είναι άλλος από τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, οι οποίες διεξήχθησαν εν μέσω πολυάριθμων παρατυπιών και τα αποτελέσματα της κάλπης δεν αναγνωρίστηκαν από ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι ΗΠΑ πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσαν ένα νέο κύμα κυρώσεων με στόχο δέκα αξιωματούχους της Βενεζουέλας που φέρονται να λογόκριναν μέσα ενημέρωσης, να παρενέβησαν στην εκλογική διαδικασία και στη διανομή επισιτιστικής βοήθειας.
Ακόμη, η Ουάσινγκτον απαγορεύει στους Αμερικανούς πολίτες και τις τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα ή να διαπραγματεύονται συμφωνίες που προτείνει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή η εταιρεία PDVSA. Ο λόγος φυσικά παραμένει ο τρόπος της διενέργειας των εκλογών της συντακτικής συνέλευσης στις 15 Οκτωβρίου.
Το «φιλί» της ζωής από την Ρωσία
Η Βενεζουέλα, η οποία έχει κηρυχθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», κατάφερε να «κλείσει» ένα deal με την Ρωσία με το οποίο έλαβε οικονομική ανάσα έξι ετών και έδειξε ότι θέλει να συμβάλλει εν τοις πράγμασι στην προσπάθεια αποπληρωμής του δυσθεώρητου χρέους για τα δεδομένα της Βενεζουέλας.
Τελικά, την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλα κατάφερε παρά την υποβάθμιση των οίκων αξιολόγησης και υπέγραψε με την Μόσχα συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας προς τη Ρωσία, ύψους 3,15 δισ. δολαρίων, ποσό που χορηγήθηκε το 2011 για την αγορά ρωσικών όπλων.
Η συμφωνία προβλέπει νέο 10ετές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, με «ελάχιστες» πληρωμές για τα έξι πρώτα χρόνια. Βέβαια, αυτή η ανάσα, απέχει πολύ από το να αντιμετωπιστεί το μέγεθος των οικονομικών δυσκολιών του Καράκας, που προσπαθεί να αναδιαρθρώσει ένα χρέος που συνολικά υπολογίζεται γύρω στα 150 δισ. δολάρια.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να προστεθεί πως τα κεφάλαια που δανείστηκαν εταιρίες της Βενεζουέλας από τη Ρωσία, περιλαμβανομένης της πετρελαϊκής PDVSA, δεν εντάσσονται στη συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους που συμφωνήθηκε μεταξύ της Μόσχας και του Καράκας.