Σε ταραγμένα νερά προσπαθούν να επιπλεύσουν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σεισμικές δονήσεις που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για τα ποσοστά τους.
Θέσεις στα… χαρακώματα έχουν λάβει οι πέντε υποψήφιοι (Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Μιχάλης Κατρίνης) και ακόμη δύο σε αναμονή (Νάντια Γιαννακοπούλου και Άννα Διαμαντοπούλου) για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης όπως φαίνεται έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με τη φράση του περί «μαύρων ταμείων» και το λουκέτο στην εφημερίδα «Αυγή» που προκάλεσε την ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.
Σε αυτό το πλαίσιο η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο προμηνύονται θυελλώδεις με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αποχωρήσεων και μιας νέας διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης, σε νεότερες συνεντεύξεις τους δεν θέλησαν να μπούν σε αντιπαράθεση, ενώ χαμηλούς τόνους κράτησε και ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας.
Τα σενάρια μιας «ηρωικής εξόδου» Κασσελάκη και διαγραφής του Τσίπρα
Πάντως, στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, είναι πλέον όλα τα σενάρια ανοιχτά ακόμα και το πιο ακραίο, της «ηρωικής εξόδου» του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του.
Σε αυτή την εκτίμηση αρκετών στην αξιωματική αντιπολίτευση, συνηγορεί το οικονομικό αδιέξοδο που ημέρα με την ημέρα γίνεται μεγαλύτερο.
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, αναρωτιούνται γιατί είναι κακό ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφύγει σε ένα διαφανή τραπεζικό δανεισμό τον οποίο θα εξυπηρετεί χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, σε αντίθεση δηλαδή, όπως λένε οι ίδιες πηγές στο CNN Greece, με ό,τι συμβαίνει με τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.
Την ίδια ώρα, εκτιμούν πως στρατηγική Κασσελάκη είναι η διαγραφή του Αλέξη Τσίπρα στο «πρότυπο» της διαγραφής του Κώστα Σημίτη από τον Γιώργο Παπανδρέου πριν δύο δεκαετίες περίπου.
Η αφορμή, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί και σίγουρα δεν θα είναι το ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έσπευσε μέσα στην πρώτη ώρα από τη λήψη του σχετικού μηνύματος από τον διάδοχό του να συνδράμει στην οικονομική ενίσχυση της «Αυγής», όπως αναφέρουν σκωπτικά οι ίδιες πηγές.
Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, δεν είναι μέλος ούτε της Πολιτικής Γραμματείας ούτε της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζουν Πέμπτη και Κυριακή αντιστοίχως και ούτε σκοπεύει να παρέμβει δημοσίως τις επόμενες ημέρες, «εκτός αν υπάρξει νέα πρόκληση από την ηγεσία».
Aνδρουλάκης: «Δεν πρόκειται να αφήσω το ΠΑΣΟΚ να γίνει συνιστώσα» – Τι είπε για Δούκα
«Εγώ παρέλαβα κόμμα, το μεγάλωσα και δεν πρόκειται να γίνει συνιστώσα», ανέφερε σε συνέντευξή του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
«Ανέλαβα ένα ΠΑΣΟΚ, που ήταν περίπου στο 8%. Σήμερα είναι στο 13%. Το ΠΑΣΟΚ έχει ρυθμίσει τα χρέη του. Έκανε ξανά οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Κέρδισε τους δήμους σε πάρα πολλές πόλεις, πήρε δύο περιφέρειες με ανθρώπους που ήταν στο δικό μας ιδεολογικό πλαίσιο. Το ΠΑΣΟΚ βήμα-βήμα έχει αλλάξει πίστα. Εσείς πέρυσι τέτοιο καιρό με ρωτούσατε αν θα πάμε με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σκληρή και κοπιαστική δουλειά μας έκανε όλα αυτά να είναι ερωτήματα του παρελθόντος. Τώρα το ερώτημα είναι: «πώς θα μεγαλώσετε; πώς θα κυβερνήσετε;».
«Η αυτονομία στην πολιτική είναι πυξίδα στην ζωή μου. Δεν με πήρε κανένας από το χέρι να με κάνει ευρωβουλευτή, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή, Πρόεδρο. Όλα τα πέτυχα με αγώνα, ήθος και πάνω απ’ όλα με αυτονομία. Για μένα όταν δεν είσαι αυτόνομος από την ολιγαρχία ή από συμφέροντα, τότε δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Για χάρη Δούκα: «Δεν θα μπω σε αντιπαράθεση»
«Όλοι οι υποψήφιοι θα κριθούν από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ για τις αποφάσεις, τις προτάσεις και τις συμπεριφορές τους» σχολίασε ερωτηθείς για την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών.
«Θέλω να πέσουν οι τόνοι. Από μένα δεν θα δει κανείς διχαστικές κινήσεις του παρελθόντος που πόνεσαν το κόμμα».
«Θα αξιολογηθεί ποιος κάνει πασαρέλα. Δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση. Αυτό που γίνεται εδώ και τρεις βδομάδες απαξιώνει τους κόπους και θυσίες των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιέμαι για τους αντίπαλους υποψηφίους τι διαφορετική πρόταση έχουν».
«Αξία έχει να προτείνουν πως θα γίνουμε πιο ισχυροί και πιο χρήσιμοι για τον λαό. Δεν έχω ακούσει κριτική για τις θέσεις μου και τις προτάσεις μου, για τη σοβαρότητα του ΠΑΣΟΚ. Έχω ζήσει και άλλες αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν πολιτικές αντιπαραθέσεις, δεν ήταν “φύγε εσύ, έλα εσύ”» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Κασσελάκης: Η σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι αμιγώς πολιτική – Μου πρότειναν μαύρο χρήμα
Αποφασισμένος να προχωρήσει με την «εξυγίανση» και τον «εκσυγχρονισμό» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA ενόψει των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος τόνισε ότι όποιος διαφωνεί με αυτό, θα πρέπει να αναζητήσει «εναλλακτικές», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι αν κάποιος έχει διαφωνία σε πολιτικά ζητήματα, αυτά θα μπορέσουν να συζητηθούν στις επερχόμενες συνεδριάσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για μια «στρατηγική» που «βασίζεται στην μισαλλοδοξία» και την «επιστροφή στο παρελθόν». Την ίδια ώρα, είπε ότι ο Αντ. Σαμαράς παρότι χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την αξιωματική αντιπολίτευση, φάνηκε να συμφωνεί με τις προτάσεις της για το ΦΠΑ και την καταπολέμηση των καρτέλ.
Ερωτηθείς για το ζήτημα του «μαύρου χρήματος» και κατά πόσο του έχει προταθεί να πάρει μαύρα ποσά, είπε ότι του το έχει προταθεί ως «ιδέα» για να βρει άλλους πόρους, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει έρθει κάποιος να του δώσει «σακούλα με χρήματα».
Όσον αφορά την Αυγή, εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «μπαίνει μέσα κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο», εξαιτίας της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και δεν μπορεί να λειτουργήσει, γι’ αυτό κάλεσε και πάλι τον κόσμο και τους βουλευτές του κόμματος να προχωρήσουν σε δωρεές.
Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε ότι η σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι «αμιγώς πολιτική» και ότι είναι σημαντικό να σταματήσει η συζήτηση για την όποια «συγκόλληση» και έκανε λόγο για κίνδυνο «ρευστοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας μια «έντιμη στάση» από όλα τα στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του προκατόχου του.
Δηλαδή όπως είπε, τώρα που η «αξιωματική αντιπολίτευση μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο κατάφερε να διατηρήσει το ρόλο της και με διαφορά» από το ΠΑΣΟΚ, οπότε δικαιούται να είναι η ηγέτιδα δύναμη σ’ αυτές τις συνεννοήσεις» και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι «ο ηγέτης της οποιασδήποτε συνεννόησης».
Στο πλαίσιο αυτό, απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο για νέες εσωκομματικές εκλογές για πρόεδρο και υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι να προχωρήσουν οι κομματικές διαδικασίες και κυρίως το καταστατικό συνέδριο, διαμηνύοντας σε «όσους διαφωνούν» ότι τα «όργανα θα αλλάξουν» και οι «αλλαγές φέρνουν τριβές». Ωστόσο, όπως είπε, όσοι τον αμφισβητούν για τις πολιτικές θέσεις που έχει εκφράσει, μπορούν να τις συζητήσουν, αλλά «αν διαφωνούν με την ιδέα ότι το κόμμα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να εξυγιανθεί», τότε δεν πρόκειται να συμφωνήσουν ποτέ, «διότι αυτά πρέπει να γίνουν».
Χάρης Δούκας: Δεν χρειάζεται «Μεσσία» το ΠΑΣΟΚ – Καλοδεχούμενες όλες οι υποψηφιότητες
Να κυβερνήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ τη χώρα θέτει ως στόχο ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και δήμαρχος Αθηναίων, ενώ χαρακτηρίζει συμπληρωματικά τα δύο του καθήκοντα.
«Δεν χρειαζόμαστε Μεσσία, αλλά μια ηγεσία συλλογική και να έχει το ΠΑΣΟΚ το Κ (κίνημα) στην καρδιά του» τονίζει μιλώντας στο newsbomb, ενώ απαντώντας στα περί παρασκηνιακών συνεργασιών, σημειώνει πως «δεν είμαι σε συνεννόηση με κανέναν».
«Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει από συγκρούσεις που το ταλαιπώρησαν, κρίσιμο είναι να πορευτούμε με ενότητα και συγκροτημένο τρόπο. Όλοι έχουμε κοινό στόχο, να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ η ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και να κυβερνήσει ξανά τη χώρα» τονίζει ο κ. Δούκας.
Για τον αριθμό των υποψηφίων για την ηγεσία, χαρακτηρίζει καλοδεχούμενες όλες τις υποψηφιότητες. «Όλοι και όλες έχουν δώσει μεγάλες μάχες». Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχει θέμα με την ψυχική συνοχή, ερωτηθείς σχετικά. «Αυτός είναι και ο λόγος που δεν περάσαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία». «Πρέπει να καταφέρουμε να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες του κόσμου, να δημιουργήσουμε ξανά μια νέα συλλογικότητα» προσθέτει.
«Η ΝΔ δεν με θέλει αντίπαλο»
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη λέει: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι βουλευτής και αυτή τη στιγμή πρόεδρος. Κανείς δεν περισσεύει, είμαι εδώ για να συνεργαστώ προγραμματικά με όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ» τονίζει και σημειώνει πως «δεν είναι στόχος να κερδίσουμε τον κ. Κασσελάκη».
«Η ΝΔ δεν με θέλει αντίπαλο, γιατί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συνθήκη ώστε να γίνουμε κυβέρνηση» προσθέτει.
Η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι «κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική δικαιοσύνη».
«Σε κάθε πόλη βλέπεις ότι αυξάνονται τρομακτικά οι ανισότητες, ο κόσμος ακούει για Ταμείο Ανάκαμψης και μεγάλα έργα και εκείνος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Αυτόν τον κόσμο πρέπει να φέρουμε στην κάλπη».
«Η απάντηση είναι η αναδιανομή και οι κοινωνικές υπηρεσίες, υγείας, παιδείας κτλ. Αυτό το επιτελικό κράτος γεννάει καρτέλ και λειτουργεί υπέρ των λίγων. Θα ξαναδώσουμε δύναμη σε όλες τις ρυθμιστικές αρχές, σε όλους τους θεσμούς».
Χρειάζεται «να δώσουμε Ταμείο Ανάκαμψης με διάχυση» προσθέτει. «Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας τον Σεπτέμβριο, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ».
«Δεν θα αποχωρήσω από τον Δήμο Αθηναίων»
«Τα δύο καθήκοντα είναι συμπληρωματικά», υποστηρίζει ο κ. Δούκας για την Δημαρχία στην Αθήνα και την ενδεχόμενη προεδρία στο ΠΑΣΟΚ. Όσο για το «ενδιάμεσο σενάριο», να αποχωρήσει δηλαδή από τον Δήμο σε δύο χρόνια εφόσον εκλεγεί στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, το αποκλείει κατηγορηματικά.
Μιλώντας για τις επιρροές του, αναφέρει πως «μου άρεσε πολύ η προσέγγιση του Σημίτη, τα προτάγματα της εποχής, βεβαίως έγιναν και λάθη. Πρότυπό μου παραμένει ο Ανδρέας Παπανδρέου» εξομολογείται και διηγείται πώς αποτυπώθηκε αυτός ο θαυμασμός του στα μαθητικά του χρόνια.
«Δεν θέλω να είμαστε συνιστώσα»
Τέλος, ως προς τις διεργασίες εντός της κεντροαριστεράς, τονίζει πως συγκλίσεις μπορεί να υπάρχουν και εντός βουλής, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως «δεν θέλω να είμαστε συνιστώσα, η μέθοδος είναι να πείσουμε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται».
«Πρέπει να ξαναβρούμε υπερηφάνεια -εθνική και προσωπική- και εμπιστοσύνη, αυτό πρέπει να χτίσουμε» είναι το μήνυμά του.