Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Σε κίνδυνο το σύστημα από τη «στάση πληρωμών» των πολιτών;

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης

Οι πολίτες αποφάσισαν άραγε να γκρεμίσουν το σύστημα με στάση πληρωμών; Αυξήθηκαν οι οφειλέτες προς το Δημόσιο κατά 851.000 μόνο το Σεπτέμβριο. Από 2.451.909 που ήταν οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος Αυγούστου, ανέβηκαν στα 3.303.110. Αύξηση 34,7% μόνο σε ένα μήνα!!! Όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο θα υπάρξει (ηθελημένα ή άθελα) καθολική στάση πληρωμών των πολιτών.

Προφανώς και οι πολίτες δεν συνεννοήθηκαν όλοι μαζί ξαφνικά και αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση του τυραννικού ολιγαρχικού καθεστώτος, ώστε αυτό να καταρρεύσει. Είναι προφανές ότι αυτή η στάση πληρωμών οφείλεται σε οικονομική αδυναμία των πολιτών. Πέραν φυσικά αυτών που μόνιμα φοροδιαφεύγουν. Είναι ακόμα προφανές, ότι πολλοί από αυτούς τους 851.000 περίμεναν να ενταχθεί το σύνολο του ΕΝΦΙΑ στις 100 δόσεις. Όμως δυστυχώς η κυβέρνηση άλλα είχε κατά νου.

Η ρύθμιση των 100 ή των 72 δόσεων αφορά όσες οφειλές προς το δημόσιο βεβαιώθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι μια ρύθμιση επικοινωνιακή για τα μάτια του ψηφοφόρου. Κυρίως εξυπηρετεί όσους είναι μόνιμα μπαταχτσήδες με το δημόσιο και δεν διευκολύνει καθόλου όσους είναι συνεπείς και θέλουν μια ανάσα για να καλυτερέψουν τη ζωή τους.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να είναι πάγια και να είναι επιλογή για όσους δεν μπορούν να τα καταφέρουν ή θέλουν να πάρουν μια ανάσα. Δεν πρέπει για μία ακόμα φορά οι συνεπείς φορολογούμενοι να είναι τα θύματα του συστήματος, γιατί πολύ φοβόμαστε ότι κάποια στιγμή θα πάψουν να είναι θύματα για χάρη άλλων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων