Μοιάζει κάθε βδομάδα να έχει περισσότερες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης από την προηγούμενη – και αντί αυτή η τάση να εξομαλυνθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, εντείνεται περισσότερο.
Μόνο τις προηγούμενες 5 ημέρες έγιναν ανακοινώσεις για ολοένα και μεγαλύτερα μοντέλα ΑΙ που θα κάνουν τα σημερινά να μοιάζουν σαραβαλάκια (ChatGPT5) και θα κοστίζουν $2000/μήνα συγκριτικά με τα σημερινά $20/μήνα, όσο και για συστήματα ΑΙ που θα παίζουν στο κινητό καθενός μας, είτε αυτό είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο είτε όχι, καθώς και για νέα συστήματα που χρησιμοποιούν την αρχιτεκτονική των agents (πολλά μικρότερα μοντέλα LLM που συνθέτουν ένα πολύπλοκο σύστημα που εκτελεί συντονισμένες εργασίες), ενώ τα εργαλεία για την συναρμολόγηση εξειδικευμένων συστημάτων γίνονται ολοένα και περισσότερο αποτελεσματικά.
Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στην δουλειά και τη ζωή μας θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη όσο περνά ο καιρός. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι όποιος εργαζόμενος σε μη χειρωνακτικές εργασίες μάθει να αξιοποιεί τα εργαλεία του ΑΙ στην καθημερινότητά του, θα έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει δουλειά σε λίγα χρόνια, σε αντίθεση με όσους έχουν άρνηση να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία.
Ειδικά καθώς στη χώρα μας οι εργαζόμενοι της γνώσης είναι κυρίως σε μικρού μεγέθους επιχειρήσεις ή γραφεία, η επίδραση της χρήσης των εργαλείων ΑΙ θα είναι ακόμα πιο καθοριστική. Μια μικρή ομάδα από ανθρώπους που δουλεύουν μαζί, π.χ. ένα μικρό δικηγορικό γραφείο με 3-4 συνεταίρους δικηγόρους, μπορεί με μια συνδρομή σε ένα από τα μεγάλα μοντέλα που διατίθενται με $20/μήνα να ανεβάζουν μια δικογραφία και να παίρνουν πίσω μια πρωτόλεια ανάλυση σε λίγα λεπτά, και να καταλήξουν σε αποτέλεσμα με λίγες παραπάνω ώρες ή έστω ημέρες δουλειάς, αντί να αφιερώσουν εβδομάδες ή να κάνουν μισή δουλειά.
Στο αντικείμενο της δημιουργία κειμένων για διαφημιστικό υλικό, για προσφορές, για μεταφράσεις των κειμένων των σάιτ σε ξένες γλώσσες, για δημιουργία email επικοινωνίας και τόσα άλλα, η χρήση των εργαλείων αυτών πολλαπλασιάζει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα εκείνων που θα τα χρησιμοποιήσουν.
Αν κοιτάξουμε γύρω μας σήμερα, η επιβίωση των σημερινών μικρών επιχειρήσεων σε ένα κόσμο που όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη περνάει από την είσοδο και των μικρών στη χρήση των εργαλείων αυτών, ακόμα και αν χρησιμοποιούν λιγότερο ικανά εργαλεία και ίσως και σε χαμηλότερο βαθμό.
Αν ήμουν κάποιος που δεν έχει δει πώς δουλεύουν τα εργαλεία ΑΙ, μετά από αυτή τη συζήτηση θα έμπαινα να ψάξω ποια από αυτά διατίθενται δωρεάν και θα τα δοκίμαζα, αν όχι όλα, τουλάχιστον 2-3. Αυτό που θα κατέληγα ότι με βολεύει καλύτερα θα κοιτούσα να το χρησιμοποιώ τουλάχιστον μια φορά την ημέρα για να με βοηθήσει να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου και, αν το έφτανα στο όριο χρήσης, θα έβλεπα πολύ σοβαρά την πιθανότητα να δίνω $20 το μήνα για να έχω το επαυξημένο εργαλείο. Αν δεν μπορώ να βγάλω $20 παραπάνω με τη δουλειά μου το μήνα χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο δωρεάν ή έστω με ισάξια συνδρομή, τότε πιθανόν η εργασία μου δεν επιδέχεται αξιοποίηση των εργαλείων αυτών (π.χ. κηπουρός, αλλά ακόμα και εκεί έχω αντιρρήσεις).
Δεν μιλώ καν για αγρότες που μπορεί να έχουν τεράστια οφέλη, καθώς μπορεί να ψάξουν σε βάθος νέες καλλιέργειες με μεγαλύτερες αποδόσεις, να ψάξουν πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές του εξωτερικού για τα προϊόντα τους, ή να ακολουθήσουν μεθόδους που είτε αυξάνουν το εισόδημα είτε μειώνουν το κόστος τους.
Δυσκολεύομαι να φανταστώ κάποια δουλειά όπου γράφοντας μια περιγραφή ενός προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος, και λαμβάνοντας πίσω μια λεπτομερή ανάλυση και πιθανόν 1-2 προτάσεις για τη λύση του προβλήματος, δεν θα ωφεληθεί.
Ακόμα και αν κάποιος έχει μια καφετέρια και ρωτήσει πώς να ανταπεξέλθει στη μείωση της δουλειάς λόγω του delivery, ακόμα και αν κάποιος έχει ένα μικρό μαγαζί με εμπόριο από ανταλλακτικά ή κάποια προϊόντα και θέλει να ρωτήσει πώς να εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες του, ακόμα και αν έχει ένα μικρό λογιστικό γραφείο και προσπαθεί να ανοίξει το πελατολόγιό του. Κάθε ερώτημα θα λάβει απάντηση, είτε αυτή είναι κάτι προφανές που ήδη ήξερε αυτός που το ρωτάει και επιβεβαιώνεται η αρχική του σκέψη και ένστικτο, είτε είναι μια λύση που δεν την είχε καν φανταστεί και τον βοηθάει να αλλάξει τρόπο προσέγγισης, είτε οτιδήποτε ανάμεσα.
Στο δια ταύτα, η ΤΝ είναι εδώ για να μείνει.
Όπως κάποιοι στη δεκαετία του ‘90 αρνούνταν να έχουν υπολογιστές αντιστεκόμενοι στην είσοδό τους στο χώρο των επιχειρήσεων και σήμερα οι επιχειρήσεις αυτές είναι ανύπαρκτες, έτσι σε λιγότερο από μια πενταετία (ο χρόνος κυλάει πολύ ταχύτερα πλέον) όσες επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση των εργαλείων ΑΙ, θα κλείσουν.
Τίποτε άλλο.
Του Άγη Βερούτη / capital.gr