Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (5/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς ανάπτυξη και πληθωρισμός στην Ευρώπη προβληματίζουν επενδυτές και αναλυτές.
Η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Αύγουστο, καθώς, εκτός της μεταποίησης και ο κλάδος υπηρεσιών βρέθηκε σε ύφεση.
Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 46,7 τον Αύγουστο από το 48,6 τον Ιούλιο.
Το αποτέλεσμα ήταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ο δείκτης για τις υπηρεσίες υποχώρησε στο 47,9 τον Αύγουστο από 50,9. Ο δείκτης ζήτησης, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, στις 46,7 από 48,2 τον Ιούλιο, καθώς οι καταναλωτές πιέζονται από το αυξημένο κόστος δανεισμού και τις ακριβές τιμές.
Παράλληλα, η ασθενής οικονομική δραστηριότητά της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο έχει απογοητεύσει τις αγορές καθώς τα μέτρα τόνωσης ήταν κατώτερα των προσδοκιών και απέτυχαν να αναζωογονήσουν την κατανάλωση.
Ο σύνθετος δείκτης της S&P Global, ο οποίος περιλαμβάνει την δραστηριότητα μεταποίησης και υπηρεσιών, υποχώρησε στις 51,7 τον περασμένο μήνα από 51,9 τον Ιούλιο, το πιο χαμηλό σημείο από τον Ιανουάριο.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θεωρείται ζωτικής σημασίας και για την ζήτηση πετρελαίου.
Την ίδια ώρα, Σαουδική Αραβία και Ρωσία εξέπληξαν τις αγορές ανακοινώνοντας παράταση πε-ρικοπών στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.
Συγκεκριμένα, την παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου έως και τα τέλη του 2023 ανακοίνωσε ήμερα η Σαουδική Αραβία, προχωρώντας σε πρόσθετη εθελοντική μείωση της παρα-γωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια.
Η απόφαση για εθελοντική περικοπή θα επανεξετάζεται κάθε μήνα. Λίγο αργότερα, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Novak δήλωσε ότι η Ρωσία όχι μόνο θα παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θα περικόψει επιπλέον 300 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Μετά από τις ανακοινώσεις αυτές, το Βrent κινήθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Χρηματιστήρια
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει οριακές απώλειες κατά 0,03%, στο Πα-ρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,12%, στη Μαδρίτη ο κύ-ριος δείκτης κινείται ψηλότερα κατά 0,29%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,18%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κέρδη σε ποσοστό 0,37%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 106 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1276,52 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,73%.
Ομόλογα
Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,60%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 4 bps στο 4,32%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,64% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,90%.
Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα
Νέα μεγάλη άνοδο παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 2,28%, στα 87,50 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 1,67%, βρίσκεται στα $90,49.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0738 δολ./ευρώ.
Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr