Σε μια μικρή πόλη της Ρωσίας, στην ανατολική Σιβηρία, με 250 χιλιάδες κατοίκους, ένα αεροπλάνο απογειωνόταν από το τοπικό αεροδρόμιο μεταφέροντας 9 τόνους χρυσού.
Οι περισσότεροι προφανώς δεν γνωρίζουν ότι η περιοχή της πόλης Γιακούτσκ, ένα λιμάνι στον ποταμό Λένα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής χρυσού και πολύτιμων λίθων του κόσμου. Συνολικά, για παράδειγμα, το 25% της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών παράγεται εκεί.
Στο αεροδρόμιο αυτής της πόλης, κατά την απογείωση ενός Antonov-12, της εταιρείας Nombus, όταν από ένα ρεύμα αέρος που δέχθηκε το αεροσκάφος, έφυγε το αριστερό φύλλο της καταπακτής που προορίζεται για εμπορεύματα, με αποτέλεσμα να πέσουν 172 πλάκες χρυσού βάρους 3,4 τόνων .
Το πλήρωμα του αεροσκάφους αποφάσισε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο και, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών, βρέθηκαν όλες οι πλάκες χρυσού, ενώ το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά εννέα τόνους χρυσού.
Στο αεροσκάφος , σύμφωνα με την αστυνομία, επέβαιναν πέντε μέλη του πληρώματος και κανείς δεν τραυματίσθηκε.
Ως αιτία που προκάλεσε το συμβάν, θεωρείται το γεγονός ότι το φορτίο δεν είχε σταθεροποιηθεί κανονικά. Το φύλλο της καταπακτής έπεσε σε μάντρα αυτοκινήτων χωρίς να προκαλέσει υλικές ζημιές. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα στο αεροδρόμιου του Μαγκαντάν, που βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το Γιακούτσκ.
Η πόλη ιδρύθηκε το 1632 ως φρούριο από Κοζάκους, οι οποίοι εξερευνούσαν τη Σιβηρία για λογαριασμό του Ρωσικού Βασιλείου. Παρέμενε όμως άσημη έως τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκαν στο Λένα αποθέματα πολύτιμων μετάλλων και άρχισαν να συρρέουν χρυσοθήρες απ’ όλη τη χώρα. Ο ορυκτός πλούτος αποτέλεσε τη βάση για την εκβιομηχάνιση της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τη σοβιετική περίοδο.
Μία ιδιαιτερότητα της πόλης είναι ο τρόπος που επικοινωνεί οδικά με την απέναντι (ανατολική) όχθη του Λένα, συνεπώς με όσες περιοχές της Ρωσίας βρίσκονται ανατολικά της. Ελλείψει γέφυρας (ο Λένας είναι πολύ πλατύς και ορμητικός – σε ολόκληρη τη Γιακουτία δεν τον διασχίζει ούτε μία γέφυρα) το καλοκαίρι χρησιμοποιείται πορθμείο, ενώ το χειμώνα η επιφάνεια του ποταμού παγώνει και τα αυτοκίνητα κινούνται επάνω της! Στα ενδιάμεσα διαστήματα, όταν το στρώμα του πάγου είναι λεπτό, δεν μπορούν να κινηθούν ούτε τα πορθμεία ούτε τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να διακόπτεται πλήρως η επικοινωνία.
Οι κλιματολογικές συνθήκες στο Γιακούτσκ είναι ιδιαίτερα αντίξοες. Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι κοντά στους -41 °C, όμως το καλοκαίρι συχνά εκτινάσσεται πάνω από τους 30 °C, μολονότι απέχει ελάχιστα από τον αρκτικό κύκλο.