Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Σε νέα ιστορικά χαμηλά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Οι προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζουν να τροφοδοτούν το ράλι των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου. Νέο ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς, σε ιστορικό ναδίρ και η απόδοση των ιταλικών τίτλων.

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία υποχώρησε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, στο 0,83%, με την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου στο 0,70%. Από τις αρχές του έτους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει μειωθεί κατά 60 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

H απόδοση του 30ετούς ιταλικού ομολόγου κατέγραφε νέο χαμηλό ρεκόρ, ενώ στην ευρύτερη περιφέρεια της Ευρωζώνης, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ήταν κοντά σε χαμηλό ενός έτους και κοντά στο μηδέν.

«Ο βασικός λόγος είναι οι αυξημένες πιθανότητες πρόσθετης στήριξης από την ΕΚΤ, ειδικότερα η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης», εξηγεί ο Άντονι Μπουβέ, οικονομολόγος της ING.

Η απόδοση του ιταλικού 30ετούς διαμορφωνόταν στο 1,598%, του γερμανικού 10ετούς στο -0,54%, του πορτογαλικού στο 0,18% και του ισπανικού στο 0,17%.

Η ανοδική πορεία των τιμών με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα εξυπηρετεί τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για χρηματοδότηση της επιστροφής στην ανάκαμψη και με ομολογιακές εκδόσεις.

Στη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών το ελληνικό Δημόσιο έχει βγει έξι φορές στις αγορές -τις τρεις μεσούσης της πανδημικής κρίσης- έχοντας αντλήσει κεφάλαια συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ.

Πηγή: Kathimerini.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων