Σε νέα υψηλά έτους και σε νέο ρεκόρ 13 ετών έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο δεν έχασε τη δυναμική του ούτε για μία στιγμή μέσα στη συνεδρίαση, με τους αγοραστές να δίνουν ισχυρό “παρών” σε blue chips και ειδικά τις τράπεζες και να οδηγούν τον τζίρο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ και στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου.
Η αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, τα θετικά νέα από το μέτωπο των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων, το μπαράζ θετικών εκθέσεων για το Χ.Α και τις ελληνικές τράπεζες, και η αναπάντεχη αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές από τον οίκο S&P, η οποία και έστρωσε το έδαφος για την άκρως επιτυχημένη έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο, ενθάρρυναν τους αγοραστές στο Χ.Α το τελευταίο διάστημα.
Αυτό σε συνδυασμό με την ισχυρή ορμή που έδειξαν οι διεθνείς αγορές τις ημέρες που η Λεωφόρος Αθηνών ήταν κλειστή λόγω των αργιών, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πλέον κέρδη της τάξης του 14% από τις αρχές του έτους, και τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει ράλι της τάξης του 20%, φέρνοντας τις ελληνικές μετοχές στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων διεθνώς φέτος.
Η κίνηση του Χ.Α. κόντρα στο… Sell in May, και το σπάσιμο της ζώνης των 1.470 μονάδων ανοίγει τον δρόμο προς τις 1.500 μονάδες, πριν από το επόμενο μεγάλο ορόσημο και τις 1.550 μονάδες το οποίο είναι εφικτό έως τις ευρωεκλογές όπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι η διατήρηση του τζίρου σε υψηλά επίπεδα.
Κατά την Depolas Investment Services, o Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί υψηλότερα τον Μάιο εν μέσω και των μερισματικών αποκοπών, αλλά η άνοδος πιθανότατα θα αφορά μόνο ένα μέρος των τίτλων.
Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.473,53 μονάδες με άνοδο 1,47% ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 210,59 εκατ. ευρώ με πολλά πακέτα σε τράπεζες.
Ισχυρό ράλι, εκτόξευση τζίρου και νέα ρεκόρ στο Χρηματιστήριο
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,67% στις 3.582,57 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,17% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 2.370,42 μονάδες.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη 4,37% ξεχώρισε η Cenergy, ακολούθησαν η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ στο +3,70% και η Βιοχάλκο στο +3,60%, ενώ άνοδο άνω του 2% κατέγραψαν οι Coca-Cola, Titan και Mytilineos. Το 1% ξεπέρασαν τα κέρδη σε Aegean, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΤΕ και Lamda Development.
Στον αντίποδα, με απώλειες 2,03% έκλεισε η Σαράντης, στο 1,91% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στην Quest, ενώ ήπια πτώση σημείωσαν HELLENiQ Energy, ΕΥΔΑΠ και Autohellas.
Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με άνοδο 2,18% στις 1.276,67 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +4,23%, την Alpha Bank στο +2,21%, την Eurobank στο +0,69%, ενώ με κέρδη 0,99% και στα χαμηλά ημέρας έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς παρόλο που ενδοσυνεδριακά άγγιξε ακόμα και το +3,6%.
Όπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο Γενικός Δείκτης υπέρ αποδίδει έναντι πολλών ξένων αγορών κάτι που μπορεί να μεγεθυνθεί το επόμενο διάστημα, ενώ αρκετές ελληνικές μετοχές έχουν μπει και πάλι στα monitors των θεσμικών. Παράλληλα, σημειώνεται μία μετακίνηση κεφαλαίων σε τίτλους μικρότερης κεφαλαιοποίησης με το ενδιαφέρον να αυξάνεται σταδιακά, με κάποια χαρτοφυλάκια με ρευστότητα να ψάχνουν αποδόσεις καθώς δεν ήρθε η διόρθωση που πολλοί περίμεναν.
Τεχνικά, κατά τον κ. Ζαχαράκη, η αγορά όσο συντηρεί το επίπεδο των 1.435 μονάδων, κοιτά σε… δεύτερη φάση τις 1.520 μονάδες. Πριν από αυτό, το επίπεδο των 1.473 μονάδων θέλει προσοχή βραχυπρόθεσμα καθώς χρειάζεται σημαντική αύξηση τζίρου για να κατοχυρωθεί και να μην χαθεί. Σε περίπτωση που τα καταφέρει η αγορά θα πάρει πιο επιθετική τάση. Στον τραπεζικό λείπει μία επίσκεψη στις 1.310-1.320 μονάδες, με το επίπεδο των 1.237 μονάδων να συντηρεί την παρούσα την τάση.
Το σημαντικό είναι πως το Χ.Α έχει στο πλευρό του το καλό κλίμα που υπάρχει στις αγορές διεθνώς και κυρίως στην Ευρώπη. Άλλωστε η λίστα με τους αναλυτές που πλέον προτιμούν τις ευρωπαϊκές μετοχές και που βλέπουν το τέλος της υπερίσχυσης των ΗΠΑ, πληθαίνει.
Η JP Morgan διαμήνυσε πριν μερικές ημέρες ότι θα αναβαθμίσει σε overweight την Ευρώπη ενώ και η Citi “ποντάρει” στο come-back των ευρωπαϊκών μετοχών. Η Deutsche Bank επισήμανε πως παραμένει θετική για την πορεία των αγορών τηρώντας overweight στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των μετοχών των ΗΠΑ καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρώπη ομαλοποιείται και η ευρωπαϊκή οικονομία επιταχύνεται, ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει επίμονος παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Ελευθερία Κούρταλη
Πηγή capital.gr