Σε «παράδεισο» των μεταμοσχεύσεων μαλλιών αλλά και των αισθητικών στα Βαλκάνια τείνει να εξελιχθεί η Τουρκία, με τον ιατρικό τουρισμό να ανθεί και την χώρα να δέχεται πολλούς πολίτες από την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία.
Συνηθέστερα, τη χώρα επισκέπτονται γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν μια πιο όμορφη μύτη, ένα καλύτερο στήθος ή πιο επίπεδη κοιλιά χωρίς να λείπουν και οι άντρες που θέλουν να αποκτήσουν μαλλιά χωρίς να πληρώσουν… τα μαλλιά της κεφαλής τους, δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Τούρκοι πανεπιστημιακοί καθηγητές πλαστικής χειρουργικής που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στο 9ο Συνέδριο της Βαλκανικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.
Μάλιστα, η γειτονική χώρα πρωτοπορεί όχι μόνο στις αισθητικές αλλά και στις επανορθωτικές επεμβάσεις, καθώς ήδη από το 2012 έχουν γίνει πέντε επιτυχείς μεταμοσχεύσεις προσώπου και άλλες τόσες μεταμοσχεύσεις άκρων.
«Στην Τουρκία δεν υπάρχει κανένας τομέας της πλαστικής χειρουργικής που να μην εφαρμόζεται. Παρακολουθούμε όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις τόσο στην αισθητική όσο και στην επανορθωτική χειρουργική και ό,τι καινούργιο υπάρχει το υιοθετούμε. Ό,τι καινούργιο βγει στην Ευρώπη και ιδίως στην Αμερική το φέρνουμε στην χώρα. Υπάρχουν πολύ ισχυρές εταιρείες που φέρουν από έξω όλα τα νεότερα υλικά γι αυτό και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ξένων πολιτών που έρχονται για ιατρικό τουρισμό και κυρίως για αισθητικές επεμβάσεις» επισημαίνει η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χατζέττεπε της Άγκυρας και πρόεδρος της Τουρκικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, Φιγκέν Οζγκιούρ (Figen Özgür). Προσθέτει μάλιστα πως ο λόγος που οι ξένοι προτιμούν την Τουρκία για αισθητικές επεμβάσεις είναι οι χαμηλές τιμές, η ποιότητα των υπηρεσιών και οι καινοτόμες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται.
«Στον τομέα της αισθητικής εφαρμόζουμε ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους με καινοτόμα υλικά, εμφυτεύματα και διάφορα νήματα. Κάθε μέρα προστίθεται σε αυτά κι ένα νέο υλικό, πιο γρήγορα ή πιο αργά απορροφήσιμο. Όλα αυτά εφαρμόζονται στην Τουρκία από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς και δερματολόγους και μάλιστα είναι προσιτά σε άτομα της μεσαίας τάξης. Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τις εταιρείες τα υλικά και τον γιατρό που τα εφαρμόζει. Τα μηχανήματα που διαθέτουμε είναι ισάξια με εκείνα που υπάρχουν στην Αμερική. Ιδίως στο θέμα των μαλλιών υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση» προσθέτει η κ Οζκγιούρ.
Από μεταμόσχευση άκρων μέχρι μεταμόσχευση προσώπου…
Αναφερόμενη στο τομέα της επανορθωτικής χειρουργικής επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν υστερεί σε τίποτα από την Αμερική. «Έχουμε κάνει επιτυχείς μεταμοσχεύσεις προσώπου και άκρων. Η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο έγινε πριν δέκα χρόνια στη Γαλλία και μετά στην Αμερική. Στην Τουρκία μεταμόσχευση προσώπου έγινε για πρώτη φορά το 2012 από έναν συνάδελφό μας στο Πανεπιστήμιο Ακντενίζ, στην Αττάλεια, και αμέσως μετά έκανε μία ακόμη. Νωρίτερα είχε κάνει μεταμόσχευση άκρων, δύο χεριών. Στη συνέχεια έγινε μεταμόσχευση προσώπου στο Πανεπιστήμιο Χατζέττεπε μετά στο Πανεπιστήμιο Γκαζί και μετά ξανάγινε στην Αττάλεια μια ακόμη. Έχουν γίνει συνολικά πέντε μεταμοσχεύσεις προσώπου. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη μέθοδο της μικροχειρουργικής, το μόσχευμα προέρχεται από πτωματικό δότη και θα πρέπει να ληφθεί αμέσως και να μεταμοσχευθεί. Μεταμόσχευση προσώπου δεν γίνεται σε παιδιά και σε ηλικιωμένα άτομα. Πρέπει να υπάρχει ιστοσυμβατότητα και να συντρέχουν κάποιες άλλες προϋποθέσεις. Δεν γίνεται σε καρκινοπαθείς και σε άτομα με συγγενείς ανωμαλίες, αλλά μπορεί να γίνει σε άτομα που έχει καταστραφεί το πρόσωπό τους από κάποιο σοβαρό δυστύχημα πχ τροχαίο ή έχει υποστεί βαριά εγκαύματα τα οποία δεν μπορούν να αποκατασταθούν με τις γνωστές μεθόδους της επανορθωτικής χειρουργικής. Υπάρχουν όμως άλλα προβλήματα στις μεταμοσχεύσεις προσώπου. Οι μεταμοσχευμένοι πρέπει να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά εφόρου ζωής. Σήμερα επειδή έχουν αλλάξει τα ιατρικά πρωτόκολλα έχει μειωθεί η δόση ανοσοκατασταλτικών που πρέπει να παίρνουν και γι αυτό άρχισαν να γίνονται πιο πολλές μεταμοσχεύσεις προσώπου» επισημαίνει η κ Οζγκιούρ.
Ο παράδεισος της μεταμόσχευσης μαλλιών
Την άποψη συμμερίζεται και η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σακάρια και Γενική Γραμματέας της Τουρκικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, Ντεριά Οζτσελίκ (Derya Özçelik), η οποία δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «Η Τουρκία είναι ένας παράδεισος των μεταμοσχεύσεων μαλλιών».
«Οι συνάδελφοί μου ασχολούνται σοβαρά με το θέμα των μεταμοσχεύσεων μαλλιών. Η τεχνική βελτιώνεται καθημερινά και έχει διανύσει πολύ δρόμο, ιδίως με την εξέλιξή της τεχνικής FUE η οποία είναι μεν γνωστή από παλιά αλλά σήμερα έχει εξελιχθεί και έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Με την τεχνική αυτή παλιά μπορούσαν να μεταφερθούν από το πίσω στο μπροστινό μέρος τους κεφαλιού μόνο 400-500 τριχοθυλάκια σε μία συνεδρία. Τώρα με ένα εξελιγμένο μηχάνημα μέσα σε 6-7 ώρες είναι δυνατόν να μεταφέρουμε 4000-4500 τριχοθυλάκια που αντιστοιχούν περίπου με 10.000 τρίχες. Τα τριχοθυλάκια που παίρνουμε από πίσω είναι μόνιμα και διατηρούν την μονιμότητά τους όταν τα μεταφέρουμε μπροστά. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε άντρες και γυναίκες με την ίδια επιτυχία αρκεί να μην υπάρχει πρόβλημα υγείας που να ευθύνεται για την τριχόπτωση, όπως πχ υπερθυρεοειδισμός, έλλειψη σιδήρου ή άλλη νόσος» προσθέτει η κ Όζτσελίκ.
Από πλευράς του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κόνια, Ζεκεριά Τοσούν (Zekeriya Tosun), επισημαίνει πως «υπάρχει ένα σημαντικό ρεύμα ιατρικού τουρισμού ιδίως κατά τους θερινούς μήνες« ενώ διευκρινίζει πως ο ίδιος εφαρμόζει ένα «μη χειρουργικό λίφτινγκ» κάνοντας χρήση βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό. «Η Τουρκία είναι πόλος έλξης για όσους θέλουν να κάνουν αισθητικές επεμβάσεις. Όλοι σκέφτονται ότι οι περισσότεροι ξένοι πηγαίνουν στην Κωνσταντινούπολη όμως έρχεται ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός ανθρώπων για τέτοιες επεμβάσεις και στο δικό μας πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Έρχονται για αισθητικές επεμβάσεις όχι μόνο με βλαστοκύτταρα και για πλαστικές μύτης και μαστών, για, λιποαναρροφήσεις κλπ. Προτιμούν την Τουρκία γιατί οι τιμές είναι πιο χαμηλές» προσθέτει ο κ. Τοσούν.