Σε πλήρες αδιέξοδο μοιάζει να βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία καθώς η Βουλή απορρίπτει όλες τις εναλλακτικές που τίθενται σε διαδοχικές ψηφοφορίες. Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας φέρεται να δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί σε περίπτωση που η συμφωνία της υπερψηφιστεί. Δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι εκείνη που θα διαχειριστεί τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ μετά το διαζύγιο.
Στις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης εγκρίθηκε μόνον η πρόταση για μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit. Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία, την πρόταση για αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit από τις 23.00 της 29ης Μαρτίου στις 22.00 της 22ας Μαΐου ή, αν όχι τότε, στις 22.00 της 12ης Απριλίου. Η τροπολογία εγκρίθηκε με ψήφους 441 υπέρ έναντι 105 κατά.
- Η πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία που είχε καταθέσει ο Τζον Μπάρον απορρίφθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 400 κατά.
- Το σχέδιο για Κοινή Αγορά (στο πρότυπο της Νορβηγίας) έλαβε 188 “ναι” και “283” όχι.
- Η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, όχι όμως και στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, έλαβε μόνο 65 ψήφους υπέρ και 377 κατά.
- Η μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πρόταση του Κένεθ Κλαρκ, έλαβε 264 “ναι” και “272” όχι.
- Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που περιλάμβανε τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά συγκέντρωσε 237 “ναι” και “307” όχι.
- Η ανάκληση του άρθρου 50 ώστε να μην υπάρξει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε επίσης με ψήφους 184 υπέρ έναντι 293 κατά.
- Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας απορρίφθηκε επίσης, με μικρή διαφορά: έλαβε 268 “ναι” και 295 “όχι”.
- Η εισαγωγή προνομιακών εμπορικών διακανονισμών με την ΕΕ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση έλαβε 193 “ναι” και 422 “όχι”.
Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν το νόμο που αλλάζει την ημερομηνία του Brexit από τις 29 Μαρτίου στις 22 Μαΐου, αυτή είναι και η παράταση που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες με την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 12 Απριλίου το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα έχει αποφασίσει αν δέχεται τη συμφωνία της Μέι ώστε να γίνει ένα συντεταγμένο Brexit. Αν το κοινοβούλιο δεν στηρίξει τη συμφωνία της Μέι με τις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit είναι πολύ πιθανό.
Oι εναλλακτικές που είχαν κατατεθεί ήταν 16 και από αυτές ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκαου επέλεξε τις 8.
Οι ενδεικτικές ψηφοφορίες δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτικές και η Τερέζα Μέι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί κανένα αποτέλεσμα που δεν θα συνάδει με αυτό του δημοψηφίσματος.
Δεν πείθει η Μέι
Η υπόσχεση της Τερέζα Μέι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης φαίνεται ότι δεν έπεισε τα μέλη της σκληροπυρηνικής συντηρητικής ομάδας ERG του κόμματός της.
Ένας εκπρόσωπος του αποκαλούμενου European Research Group, μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του , είπε ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση” να συγκεντρωθούν αρκετές ψήφοι ώστε να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ανακοίνωσε απόψε ότι η στάση του δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας Αποχώρησης.
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα επισημαίνει ότι η συμφωνία που προωθεί η Μέι “θέτει μια απαράδεκτη απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και θα περιορίσει αναπόφευκτα τη δυνατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να διαπραγματευτεί το είδος της μελλοντικής σχέσης του με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Δήλωση Κόρμπιν
«Η δέσμευση της Τερέζα Μέι προς τους βουλευτές των Τόρις, να παραιτηθεί αν υπερψηφίσουν την συμφωνία της, δείχνει μια για πάντα, ότι οι χαοτικές της διαπραγματεύσεις για το Brexit αφορούσαν την διαχείριση του κόμματος και όχι τις αρχές ή το δημόσιο συμφέρον» έγραψε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μήνυμά του στο twitter, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πρωθυπουργού, και πρόσθεσε ότι η αλλαγή κυβέρνησης είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, επίσης σε μήνυμα στο twitter δήλωσε: «Εάν το Brexit καταλήξει να επιβάλλεται στη βάση μίας συμφωνίας που κανείς δεν υποστηρίζει – μια τόσο κακή συμφωνία που η πρωθυπουργός έπρεπε να υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί για να την περάσει – θα κάνει ένα ήδη κακό σχέδιο ακόμη χειρότερο».