Σε συμφωνία φέρεται να κατέληξε η κυβέρνηση με την τρόικα όσον αφορά την ελάχιστη τιμή εκκίνησης ενός πλειστηριασμού ακινήτου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πριν από λίγο αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η τιμή εκκίνησης ενός πλειστηριασμού θα είναι το 66% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αν κατά τον πρώτο γύρο δεν εντοπίζεται αγοραστικό ενδιαφέρον, η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά με τιμή εκκίνησης το 50% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Αν και πάλι δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, τότε ο ορισμός της τιμής αφετηρίας του πλειστηριασμού θα αποτελεί απόφαση της Δικαιοσύνης.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε πριν από λίγο ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών. Επίσης, αν και δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία της 1η Ιανουαρίου 2017.
Όσον αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, φαίνεται ότι υιοθετείται η λύση της σταδιακής αντιμετώπισης του ζητήματος. Αναμένεται ότι θα υπάρξουν δύο νομοθετικές ρυθμίσεις.
Η πρώτη θα αφορά την τακτοποίηση των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, ενώ η δεύτερη θα είναι η διευθέτηση συνολικά των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και θα συμπεριλαμβάνει και τις οφειλές προς τις τράπεζες.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χαρακτηριστικά:
«Στα «κόκκινα» δάνεια πιστεύω ότι και εκεί υπάρχει μια σύγκλιση. Η τρόικα θέλει να δώσει μια συνολική λύση στο θέμα του δανεισμού, η οποία όμως μπορεί να μας πάει λίγο πίσω μέχρι να λύσουμε τις λεπτομέρειες. Είμαστε σίγουρα μπροστά σε πολλά σημεία. Φάνηκαν δεκτικοί στο να υπάρχει ένα «two step process», να λύσουμε αυτά που λύνονται και δεν έχουν επιπτώσεις στο μετά και κατόπιν να βρούμε το συνολικό που θα είναι συνεπές με το πρώτο».