Κάθετος ήταν χθες σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες, όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg για την αλλαγή των όρων της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «τα περιθώρια αλλαγών είναι πολύ μικρά» και επίσης πως «υπάρχει ο νόμος και θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο και φυσικά σε συμφωνία με την τρόικα». Είναι αυτό που λέμε «είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω».
Ο υπουργός οικονομικών απαντούσε ουσιαστικά στους τραπεζίτες που το τελευταίο διάστημα άνοιξαν τη συζήτηση για αλλαγή των όρων της επανακεφαλαιοποίησης και παράτασης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου μέσω των ιδιωτών επενδυτών. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο υπουργός δεν άφησε πολλές ελπίδες στους Έλληνες μεγαλομετόχους για μεγάλες αλλαγές στο νόμο και φιλικότερη αντιμετώπιση των επενδυτών, ενώ προειδοποίησε τους μικρούς μετόχους να πουλήσουν και να φύγουν.
Οι τραπεζίτες άκουσαν με προβληματισμό αυτές τις δηλώσεις, αφού ζητούν την αλλαγή μόνο ενός όρου προκειμένου οι τοποθετήσεις των επενδυτών στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να είναι πιο ελκυστικές. Άρα, να βάλει λιγότερα λεφτά το δημόσιο. Δηλαδή, οι Έλληνες φορολογούμενοι.
«Δεν το θέλει αυτό η τρόικα;», αναρωτιόντουσαν οι τραπεζίτες χθες. Ο πιο καχύποπτος προβληματισμός που έλεγαν χθες στους «διαδρόμους» των τραπεζών, ήταν ότι υπάρχει σχέδιο ξεπουλήματος των ελληνικών τραπεζών σε ξένα χέρια.
Και συγκεκριμένα, σε αυτά των πιστωτών της χώρας. Γιατί αλλιώς, λένε στελέχη τραπεζών, να είναι απαγορευτική η τιμή κατά την άσκηση των δικαιωμάτων κατά την επαναγορά και να αρνείται η τρόικα και ο υπουργός να συζητήσουν ενδεχόμενες αλλαγές;