Για τέταρτη μέρα οι κάτοικοι της Δαδιάς ζουν τον πύρινο εφιάλτη. Χθες Σάββατο 23/7, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι του χωριού έλαβαν μήνυμα από το 112 να το εκκενώσουν, αφού οι φλόγες λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων, είχαν φτάσει και πάλι κοντά στον οικισμό.
Μέχρι τις 02 τα ξημερώματα, οι ηλικιωμένοι του χωριού και οι ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες, είχαν απομακρυνθεί προς Σουφλί ή Τυχερό.
Την Κυριακή 24/7 υπάρχει άπνοια στην περιοχή αλλά ο κίνδυνος για το χωριό συνεχίζει να υφίσταται. Η αντιπυρική ζώνη που δημιούργησαν και επέκτειναν χτες μηζανήματα του στρατού, των δήμων αλλά και ομάδες υλοτόμων, βρίσκεται 300 μέτα από την Δαδιά και είναι αυτή που χωρίζει το χωριό από την καταστροφική “μανία” της φωτιάς. Χτες η αντιπυρική ζώνη άντεξε, με την σωτήρια μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και το χωριό δεν χτυπήθηκε από την πύρινη λαίλαπα.
Από το πρωί τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις, εκμεταλλευόμενα την άπνοια που επικρατεί προς ώρας, όμως το νερό είναι δύσκολο να φτάσει σε βάθος, καθώς στο παρθένο δάσος, λόγω απουσίας ανθρώπινης παρουσίας για δεκαετίες, υπάρχει στρώμα με πευκοβελόνες και εύφλεκτη ύλη πάχους ενός μέτρου.
Οι υλοτόμοι που ενισχύθηκαν από συναδέλφους τους όμορων περιοχών, διευρύνουν τις αντιπυρικές ζώνες, ώστε σε περίπτωση αλλαγής του ανέμου και αναζωπύρωσης, να δώσουν την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να πλησιάσουν την φωτιά.
Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί την μοναδική στα Βαλκάνια αποικία τους. Στο δάσος ζουν πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημά τους.