Πληθαίνουν οι φήμες για ρήξη στις σχέσεις Άγκελα Μέρκελ-Βόλφγκανκ Σόιμπλε λόγω Ελλάδας, καθώς διακινούνται στον γερμανικό Τύπο, αν και επισήμως διαψεύδονται τόσο από την καγκελαρία όσο και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η Γερμανίδα καγκελάριος κράτησε στο σκοτάδι τον υπουργό Οικονομικών αναφορικά με τις συζητήσεις που έγιναν τη Δευτέρα στην πενταμερή σύσκεψη των Βρυξελλών, η οποία πραγματοποιήθηκε με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο στο ελληνικό ζήτημα.
Υπάρχει ανησυχία στον συνασπισμό της Μέρκελ (CDU – CSU) ότι ο Σόιμπλε θα παραιτηθεί εάν τον παρακάμψει και προχωρήσει σε συμφωνία «μαλακή» για την Ελλάδα, αναφέρει η Bild, επικαλούμενη τον Χανς Μίχελμπαχ, βουλευτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
Πάντως, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ απέρριψε τις σχετικές φήμες, λέγοντας πως καγκελάριος και υπουργός Οικονομικών «εργάζονται από κοινού μια χαρά, με εχεμύθεια και εμπιστοσύνη». «Και αυτό», πρόσθεσε, «ισχύει ειδικά πάνω στο θέμα της Ελλάδας».
«Δεν βλέπω να υπάρχουν διαφορές μεταξύ του υπουργού και της καγκελαρίου, ούτε επί της ουσίας, ούτε επί της διαδικασίας», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Γέγκερ και πρόσθεσε ότι οι δυο τους συνεργάζονται στενά και με εμπιστοσύνη, κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει πάντως σήμερα ότι ο Σόιμπλε «τοποθετείται στο πόκερ για την Ελλάδα σε δεύτερη γραμμή».
Κατά την εφημερίδα της Φραγκφούρτης, στην κλιμακούμενη κρίση με την Ελλάδα εκδηλώνεται ένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών. «Οι δυο τους κινούνται εμφανώς σε διαφορετικές κατευθύνσεις», τονίζεται, αλλά συμπληρώνεται ότι «βεβαίως κανείς στο Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένα νέο ρήγμα μεταξύ των δύο».
Ωστόσο, σύμφωνα με τη FAZ, πολιτικοί του περιβάλλοντος του Σόιμπλε παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν ασυνήθιστα συγκρατημένος στις εσωτερικές διαβουλεύσεις για την Ελλάδα.
Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, μπορεί επισήμως ο Ζάιμπερ να επιμένει ότι Μέρκελ και Σόιμπλε εξακολουθούν να συνεργάζονται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, ωστόσο «στην πραγματικότητα η περίπτωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν διαφέρει πολύ από αυτήν του συναδέλφου του στην Αθήνα, του Γιάνη Βαρουφάκη, «ο οποίος ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκτοπίστηκε στη δεύτερη γραμμή».
Στο άρθρο τίθεται το ερώτημα κατά πόσο ο Σόιμπλε, παρότι παραμένει κατά βάση πιστός στην κυβερνητική γραμμή, θα εξακολουθήσει να υποχωρεί και αν θα επιχειρήσει να πείσει, ενάντια στις πεποιθήσεις του, τα μέλη της Κ.Ο. των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU) να υποστηρίξουν έναν συμβιβασμό με την Αθήνα.
Ακόμη, αναφέρεται ότι ενώ ο Σόιμπλε εμμένει στη σκληρή γραμμή της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, «η Μέρκελ έχει κάνει ήδη παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα.