Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ στη χώρα. Πρόκειται για το έργο Ultra Fast Broadband, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ. Ο ανταγωνισμός όμως έχει ήδη δηλώσει… παρών.
Στην τελική ευθεία έχει μπει η προκήρυξη του Ultra Fast Broadband, συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
Πρόκειται για το έργο που προβλέπει την εγκατάσταση οπτικής ίνας σε περιοχές εκτός αστικού ιστού που δεν έχουν αυξημένη ζήτηση και δεν πρόκειται να «καλυφθούν» από τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ΟΤΕ, Vodafone και Wind. Αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις ή 810.000 συνδέσεις-γραμμές (περίπου 18% των συνολικών) και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.
Αυτή τη στιγμή, το Σχέδιο Σύμβασης εκτέλεσης και τα παραρτήματά της, που αποτελούν το αντικείμενο συζήτησης του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους 9 φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του έργου, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα.
Έτσι μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα μεσολαβήσουν έξι εβδομάδες μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Αυτό σημαίνει ότι η σχετική σύμβαση του έργου αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος του δεύτερου εξάμηνου του έτους.
Το έργο έχει εξασφαλίσει κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 223 εκατ. ευρώ. Οι 9 ενδιαφερόμενοι είναι οι: Vodafone, ΔΕΗΔΕΗ +3,15%, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom, Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα.
Οι παραπάνω εταιρείες θα κληθούν να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά γεωγραφικές περιοχές (lots) που έχουν καθοριστεί στο σύνολο της χώρας. Κάθε lot έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ ή καθεμία) και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις η καθεμία).
Το UFBB προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2019 και ένα χρόνο μετά δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου. Αν και στο αρχικό χρονοδιάγραμμα η προκήρυξη αναμενόταν μέσα στο 2020, ωστόσο τελικά υπήρξε καθυστέρηση και το έργο θα βγει στον «αέρα» το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ο προβληματισμός των συμμετεχόντων για τη βιωσιμότητα του UFBB, με κεντρικό θέμα τις πιθανές ανταγωνιστές τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν.
Starlink: O πρώτος ανταγωνιστής
Ενω προχωρά ο διαγωνισμός, διαθέσιμη στην Ελλάδα θα είναι η υπηρεσία δορυφορικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο που προσφέρει η SpaceX. Η εταιρεία ζήτησε την απαιτούμενη άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, με σκοπό να προσφέρει και στην ελληνική επικράτεια τη δορυφορική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η υπηρεσία θα γίνει διαθέσιμη στη χώρα μας στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και θα προσφέρει πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό με ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 150 MB/s. Σε ό,τι αφορά στο κόστος, αυτό αναμένεται να είναι κατά 20% υψηλότερο σε σχέση με τα συμβατικά προγράμματα σύνδεσης ανάλογων ταχυτήτων.
Η SpaceX προσφέρει ταχύτητες άνω των 100/20 Mbps (download/upload), με καθυστέρηση μικρότερη των 31 ms στους πάνω από 10.000 χρήστες που εξυπηρετεί μέσα από την beta λειτουργία του Starlink σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο..
Υπενθυμίζουμε ότι η beta λειτουργία του Starlink ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, αφού ο εξοπλισμός Starlink Kit (περιλαμβάνει κεραία και WiFi router για να συνδεθείς με τους δορυφόρους) στοιχίζει $499 και η μηνιαία συνδρομή $99. Παρά το υψηλό κόστος, μέσα στο πρώτο δίμηνο από το άνοιγμα της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η SpaceX δέχτηκε περισσότερα από 700.000 αιτήματα για συμμετοχή στην beta λειτουργία.
Μέχρι σήμερα, η SpaceX έχει θέσει σε τροχιά περισσότερους από 1.000 δορυφόρους. Η FCC έχει δώσει έγκριση για 11.943 δορυφόρους, ενώ η SpaceX εκτιμά πως μέχρι το 2024 θα έχει ανεβάσει 4.425 δορυφόρους.
Πηγή: Euro2day.gr